Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol, mevcut global enerji altyapısıyla Paris Anlaşması kapsamındaki iklim hedeflerine ulaşmanın mümkün olmadığını, bu yapının hedeflerin %95’ini yok ettiğini söyledi.
Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Enerji Görünümü 2018 Raporu’nun (World Energy Outlook 2018) Türkiye tanıtım sunumunu gerçekleştiren Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol, iklim değişikliği konusunda kötü bir haberi paylaştı.
Enerji Günlüğü’nün haberine göre dünya liderlerinin iklim değişikliği konusunda hassasiyetlerini sık sık dile getirmelerine rağmen 2018 yılında emisyonların rekor düzeyde artacağını kaydeden Birol, “Emisyonlar mevcut politikalara rağmen hafif de olsa yükselmeye devam ediyor. Paris Anlaşması hedefine ulaşmak için düşmesi lazım. Bırakın yeni yapılacakları, mevcut enerji altyapısının üreteceği emisyon bizim hedeflerimizin ne kadarını yiyip bitiriyor? Bunu arkadaşlar araştırdı ve buldukları sonuç, inanılmaz derecede kötü. Mevcut enerji santralları hedeflerin % 95’ini kafadan yiyor. Mevcut sistemle bu işi başarmanın imkanı yok. O zaman mevcut sistemi de iyileştirmek lazım ki bu son derece zor bir iş. Asya’daki 2000 GW’a yakın kömür santrallarının yaşı 11. Şimdi kim Endonezya’daki sosyal hayatı besleyen kömür santrallarını kapat diyebilir? İklim değişikliği anlamında son derece önemli bir dilemma” dedi.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…