Politika

Dr. Fatih Birol: “Mevcut Global Enerji Altyapısı ile Paris Anlaşması Hedeflerine Ulaşılamaz”

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol, mevcut global enerji altyapısıyla Paris Anlaşması kapsamındaki iklim hedeflerine ulaşmanın mümkün olmadığını, bu yapının hedeflerin %95’ini yok ettiğini söyledi. 

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Enerji Görünümü 2018 Raporu’nun (World Energy Outlook 2018) Türkiye tanıtım sunumunu gerçekleştiren Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol, iklim değişikliği konusunda kötü bir haberi paylaştı.

Enerji Günlüğü’nün haberine göre dünya liderlerinin iklim değişikliği konusunda hassasiyetlerini sık sık dile getirmelerine rağmen 2018 yılında emisyonların rekor düzeyde artacağını kaydeden Birol, “Emisyonlar mevcut politikalara rağmen hafif de olsa yükselmeye devam ediyor. Paris Anlaşması hedefine ulaşmak için düşmesi lazım. Bırakın yeni yapılacakları, mevcut enerji altyapısının üreteceği emisyon bizim hedeflerimizin ne kadarını yiyip bitiriyor? Bunu arkadaşlar araştırdı ve buldukları sonuç, inanılmaz derecede kötü. Mevcut enerji santralları hedeflerin % 95’ini kafadan yiyor. Mevcut sistemle bu işi başarmanın imkanı yok. O zaman mevcut sistemi de iyileştirmek lazım ki bu son derece zor bir iş. Asya’daki 2000 GW’a yakın kömür santrallarının yaşı 11. Şimdi kim Endonezya’daki sosyal hayatı besleyen kömür santrallarını kapat diyebilir? İklim değişikliği anlamında son derece önemli bir dilemma” dedi.

Önceki Haberler

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024

Çatışmalardan Mustarip Ülkeler Ekstra Bir Finansman Talep Ediyor

Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…

15 Kasım 2024

Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya’ya “Güç Verebilir”

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…

15 Kasım 2024

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…

15 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisi COP29’a Akın Etti!

Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…

15 Kasım 2024