Afetler

Dorian Kasırgası Bahamalar’dan Sonra ABD’yi Vuruyor

1 Eylül Pazar günü Bahamalar’da başlayan Dorian Kasırgası, 3 Eylül Salı gecesi de ABD, Florida’nın doğu kesimlerinde etkisini göstermeye başladı. Bilim insanları Dorian gibi yavaş ilerlemesine karşın yıkıcı etkiler gösteren kasırgaların, birkaç on yıldır yaşandığını ve bunun gezegenin ısınmasıyla bağlantılı olduğunu vurguluyorlar.

Bahamalar’da 1 Eylül Pazar günü başlayan ve etkisini göstermeye devam eden Dorian Kasırgası, 3 Eylül Salı gecesi de Florida’nın doğu kesimlerinde etkisini göstermeye başladı. ABD Ulusal Kasırga Merkezi (NHC), hayati tehlike yaratan kasırganın ve şiddetli rüzgarların  Florida eyaletinden sonra Georgia, Kuzey ve Güney Carolina gibi kıyı eyaletlerinde de etkisini göstermesini bekliyor.

Bilim insanları Dorian gibi yavaş ilerlemesine karşın yıkıcı etkiler gösteren kasırgaların, birkaç on yıldır yaşandığını ve bunun gezegenin ısınmasıyla bağlantılı olduğunu vurguluyorlar.

Bahamalar’daki ölü sayısının yediye ulaştığı açıklandı ancak Başbakan Hubert Minnis bu sayının daha da artabileceğini ifade ediyor. Minnis, Büyük Abaco Adası üzerinde gerçekleştirdiği uçuşta, okyanus yakınındaki bir mahallenin tamamen yıkıldığı, harabeye dönmüş bir manzarayla karşılaştığını ifade ediyor.

Dorian Kasırgası, şu ana kadar Atlantik’te kaydedilen en şiddetli kasırgalardan biri olarak kabul ediliyor. Yoğun yağış ve saatler süren fırtınanın ardından rüzgarlar saatte 205 km hıza ulaştı.

NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde kasırga araştırmacısı Tim Hall, kasırgaların büyük çaplı rüzgar akışlarıyla yönlendirildiğini ve taşındığını söylüyor. Dolayısıyla büyük çaplı rüzgarların yavaşlaması veya yönünün değişmesi kasırgaların hangi şiddetle ilerleyeceğini ve nerede son bulacağını da belirliyor.

Dorian Gibi Kasırgalar Doğal Bir Sürecin Ürününe Benzemiyor

Dorian kasırgasının yavaş ilerlemesinin iklim değişikliğiyle olan ilişkisi hala devam eden bir tartışma. Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nden (NOAA) kasırga uzmanı Jim Kossin, fırtınalar söz konusu olduğunda tropikler ve orta enlemlerde ortaya çıkan farklı mekanizmaların olduğunu ancak en basit şekliyle küresel ısınmanın küresel atmosferik sirkülasyonu yavaşlattığını söylüyor.

Kossin, bilim insanlarının, rüzgarların yavaşlamasının kısmen Kuzey Kutbu’nun hızlı bir şekilde ısınmasına bağlı olduğunu düşündüğünü söylüyor. Kuzey Kutbu ve ekvator arasındaki zıt sıcaklıkların, rüzgarların belirleyici faktörü olduğunu ifade eden Kossin’e göre, Kuzey Kutbu’nun alt enlemlere kıyasla daha hızlı ısınıyor olması bu zıtlığı daha da artırıyor, sonucunda da rüzgarların hızını etkiliyor.

Kossin ayrıca bu kasırgaların doğal bir sürecin ürünü olmadığını gösteren birçok somut kanıt olduğunun altını da çiziyor.

Kossin 2018’de yazdığı bir makalede, tropikal siklonlardaki artışın küresel bir trend olduğunu vurgulamış: “Siklonların büyüklüğünün bölgeye göre değişiklik göstereceğini ancak genel olarak insan kaynaklı emisyonlar sebebiyle atmosferik sirkülasyonda beklenen değişiklikler tutarlılık gösteriyor”.

 

 

Önceki Haberler

Hava Kirliliği Ruhsal Hastalıklara Yol Açıyor

Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…

18 Aralık 2024

IEA: Küresel Kömür Talebi 2024’te Rekor Kırabilir

Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…

18 Aralık 2024

10 Kentte Enerji Projeleri için Acele Kamulaştırma Kararı Çıktı

Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…

18 Aralık 2024

Yeni Sıcaklık Rekorları Kapıda!

Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…

18 Aralık 2024

Kanada Hükümeti Emisyon Azaltım Tavsiyesine Uymadı

Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…

17 Aralık 2024

Salda Gölü Her Geçen Gün Eriyor!

Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…

17 Aralık 2024