Afetler

Dorian Kasırgası Bahamalar’dan Sonra ABD’yi Vuruyor

1 Eylül Pazar günü Bahamalar’da başlayan Dorian Kasırgası, 3 Eylül Salı gecesi de ABD, Florida’nın doğu kesimlerinde etkisini göstermeye başladı. Bilim insanları Dorian gibi yavaş ilerlemesine karşın yıkıcı etkiler gösteren kasırgaların, birkaç on yıldır yaşandığını ve bunun gezegenin ısınmasıyla bağlantılı olduğunu vurguluyorlar.

Bahamalar’da 1 Eylül Pazar günü başlayan ve etkisini göstermeye devam eden Dorian Kasırgası, 3 Eylül Salı gecesi de Florida’nın doğu kesimlerinde etkisini göstermeye başladı. ABD Ulusal Kasırga Merkezi (NHC), hayati tehlike yaratan kasırganın ve şiddetli rüzgarların  Florida eyaletinden sonra Georgia, Kuzey ve Güney Carolina gibi kıyı eyaletlerinde de etkisini göstermesini bekliyor.

Bilim insanları Dorian gibi yavaş ilerlemesine karşın yıkıcı etkiler gösteren kasırgaların, birkaç on yıldır yaşandığını ve bunun gezegenin ısınmasıyla bağlantılı olduğunu vurguluyorlar.

Bahamalar’daki ölü sayısının yediye ulaştığı açıklandı ancak Başbakan Hubert Minnis bu sayının daha da artabileceğini ifade ediyor. Minnis, Büyük Abaco Adası üzerinde gerçekleştirdiği uçuşta, okyanus yakınındaki bir mahallenin tamamen yıkıldığı, harabeye dönmüş bir manzarayla karşılaştığını ifade ediyor.

Dorian Kasırgası, şu ana kadar Atlantik’te kaydedilen en şiddetli kasırgalardan biri olarak kabul ediliyor. Yoğun yağış ve saatler süren fırtınanın ardından rüzgarlar saatte 205 km hıza ulaştı.

NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde kasırga araştırmacısı Tim Hall, kasırgaların büyük çaplı rüzgar akışlarıyla yönlendirildiğini ve taşındığını söylüyor. Dolayısıyla büyük çaplı rüzgarların yavaşlaması veya yönünün değişmesi kasırgaların hangi şiddetle ilerleyeceğini ve nerede son bulacağını da belirliyor.

Dorian Gibi Kasırgalar Doğal Bir Sürecin Ürününe Benzemiyor

Dorian kasırgasının yavaş ilerlemesinin iklim değişikliğiyle olan ilişkisi hala devam eden bir tartışma. Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nden (NOAA) kasırga uzmanı Jim Kossin, fırtınalar söz konusu olduğunda tropikler ve orta enlemlerde ortaya çıkan farklı mekanizmaların olduğunu ancak en basit şekliyle küresel ısınmanın küresel atmosferik sirkülasyonu yavaşlattığını söylüyor.

Kossin, bilim insanlarının, rüzgarların yavaşlamasının kısmen Kuzey Kutbu’nun hızlı bir şekilde ısınmasına bağlı olduğunu düşündüğünü söylüyor. Kuzey Kutbu ve ekvator arasındaki zıt sıcaklıkların, rüzgarların belirleyici faktörü olduğunu ifade eden Kossin’e göre, Kuzey Kutbu’nun alt enlemlere kıyasla daha hızlı ısınıyor olması bu zıtlığı daha da artırıyor, sonucunda da rüzgarların hızını etkiliyor.

Kossin ayrıca bu kasırgaların doğal bir sürecin ürünü olmadığını gösteren birçok somut kanıt olduğunun altını da çiziyor.

Kossin 2018’de yazdığı bir makalede, tropikal siklonlardaki artışın küresel bir trend olduğunu vurgulamış: “Siklonların büyüklüğünün bölgeye göre değişiklik göstereceğini ancak genel olarak insan kaynaklı emisyonlar sebebiyle atmosferik sirkülasyonda beklenen değişiklikler tutarlılık gösteriyor”.

 

 

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024