Ekosfer Derneği, iklim değişikliği konusundaki önemli kavramları açıklayan, sık yapılan hataları gösteren ve doğru kullanım için örnekler içeren bir rehber hazırladı. Rehber, özellikle gazeteciler, iletişimciler, sivil toplum örgütlerinde çalışanlar ve araştırmacılar için oluşturuldu.
Ekosfer Derneği, iklim kriziyle hayatımıza giren yeni kavram ve kelimelerin doğru kullanılması amacıyla “İklim İletişimi İçin İpuçları” adında bir rehber hazırladı. Salım yerine salınım yazmak gibi sık yapılan hatalardan, iklim müzakerelerinde karşımıza çıkan terminolojiye kadar birçok farklı iklim teriminin anlamını içeren rehber, yanlış kullanımları önlemek için ipuçlarını da kapsıyor.
İklim İletişiminde Pratik Bir Sözlük
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay ve Ekosfer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, gazeteci Özgür Gürbüz tarafından kaleme alınan rehber, özellikle gazeteciler, iletişimciler, sivil toplum örgütlerinde çalışanlar ve araştırmacılar için hazırlandı. İklim İletişimi İçin İpuçları rehberi, hayatımıza yeni giren kavramları açıklamakla kalmıyor aynı zamanda hatalı ve doğru kullanımları gösteren örnekler de içeren pratik bir sözlük olma özelliğini de taşıyor.
Özgür Gürbüz: “İklim Krizi Dilimizi de Değiştiriyor”
“İklim krizi sadece hayatımızı değil, dilimizi de değiştiriyor” diyen Özgür Gürbüz, Batı dilleri hakimiyetinde türetilen yeni kelimelere en uygun Türkçe karşılıkların bulunması kadar, bunların cümle içinde doğru kullanılmasının da önemine dikkat çekti. Gürbüz, “İklim krizini yakından takip eden, bu konuda yazılı, sözlü ve görsel üretimlerde bulunan herkesin İklim İletişimi İçin İpuçları rehberinden faydalanacağını umuyoruz. İletişim alanında çalışanlara ve gazetecilere verdiğimiz eğitimler de bize bu rehberi hazırlarken hangi noktalara değinmemiz konusunda yol gösterdi” dedi.
Prof. Dr. Doğanay Tolunay: “Kavramlara Yüklenen Farklı Anlamlar İletişimi Aksatıyor”
Prof. Dr. Doğanay Tolunay ise rehberin işlevini şu sözlerle ifade etti: “Bazen kavramlara farklı anlamlar yüklüyoruz ve bu da iletişimi aksatıyor. Örneğin çölleşme kavramı. Çölleşme, bir yerin çöl olması değil, kurak ve yarı kurak bölgelerdeki arazi tahribatıdır. İklim değişikliği ve ilgili çok sayıda kavram da içerikleri tam olarak bilinmediği için yanlış yorumlanabiliyor. İklim değişikliği dendiğinde Sanayi Devrimi sonrasında insan faaliyetleri sonucunda oluşan küresel ısınmanın yol açtığı, meteorolojik koşullardaki uzun dönemli değişiklikler anlaşılmalı. Ancak iklim değişikliği denince, iklim ile hava durumunun karıştırılması ya da Sanayi Devrimi öncesindeki doğal iklim değişikliklerinin anlaşılması gibi sorunlarla sıkça karşılaşıyoruz. Hazırladığımız rehberin kavramların gerçek anlamlarıyla kullanılmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz”.