Küresel emisyonları inceleyen en detaylı bilimsel çalışmalardan biri olan Küresel Karbon Bütçesi 2019 raporu açıklandı. Çalışma küresel seragazı emisyonlarının 2018 yılında olduğu gibi 2019 yılında artmaya devam ettiğini gösteriyor.
Bugün Türkiye saati ile sabaha karşı açıklanan Küresel Karbon Bütçesi 2019 raporu, kömürde küresel bir düşüş olmasına ve bunun sevindirici olmasına rağmen, özellike doğal gaz ve petrol kullanımına bağlı olarak emisyonların 2019 yılında %0.6 oranında artış gösterdi.
Rapora 2019 yılında emisyonların artış hızının 2018’e göre azaldığını belirtse de, bu yavaşlamanın yeterli olmadığını ve 1.5oC sınırı için daha hızlı bir biçimde emisyon azaltımı yapılması gerektiğini ifade ediyor.
İklim Zirvesi’nde çalışmayı açıklayan araştırmacılara göre, düşük karbon teknolojilerindeki son yıllarda yaşanan artışa rağmen, küresel emisyonlarda iniş henüz başlamadı ve bu emisyon artış trendi Paris Anlaşması’nın 1,5°C hedefinden uzaklaştırıyor.
Çalışma aynı zamanda en çok salım yapan 20 ülkeyi de listeliyor. Çalışma, Türkiye’nin de bu 20 ülke arasında olduğunu ve en çok emisyonu olan 15. ülke olduğunu ifade ediyor. İlk üç ülke ve Türkiye’ye dair verileri aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.
Tabloda da görüldüğü gibi Çin ve ABD’de emisyon artış hızı önemli ölçüde düşerken, Avrupa Birliği’nde ise emisyonlar mutlak azalım gösteriyor. Bu durumu, raporu yazan uzmanlar enerji sektöründe kömür kullanımındaki azalmaya bağlıyor.
Çalışmanın tamamına linkten (İngilizce), çalışmayla ilgili görsellere ise bu linkten erişebilirsiniz.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…