Politika

Diyarbakır’daki Gordene Vadisi’nde Ağaç Kıyımı Sürüyor

Diyarbakır’daki Goderne Deresi’ndeki ekolojik yıkım sürüyor. Vadi üzerinde kurulan Silvan Barajı ile sular altında kalacak vadide, ağaçlar kesilmeye devam ediyor. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde büyük bir ağaçlık alanın tahrip edildiği görüldü.

Diyarbakır’ın Kulp, Lice ve Silvan ilçelerini buluşturan bir konumda olan Goderne Deresi’nde uzun zamandır baraj yapımı çalışmaları sürüyor. Barajın devreye girmesiyle hektarlarca yeşil alan ile ekosistem yok olacak.

Baraj yapımının iptaline dönük yapılan başvurular İdare Mahkemesi’ne sevk edilmeden reddediliyorken baraj yapımı çalışmaları sürüyor. Vadide bu sefer de ağaç kesimleri başladı. Haftalardır süren kesimler sonucu 100 hektarı aşkın yeşil alanın tahrip edildiği belirtildi. Kesimler için yapılan başvurulara ise “Özel mülke ait ağaçlardır, onların rızası alınmıştır” şeklinde cevap verildi.

Haftalardır devam eden kesimler neticesinde bölgedeki canlı yaşamı da zarar görüyor. Ağaçların kesim ve tahliye işlerinin bölgedeki koruculara ihale edildiği de dile getirilen bir başka bilgi.  Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde kesilen ağaçların traktörlerle taşındığı görülüyor.

Dinamitlerle Patlatılıyor

Ağaç kesimlerinin yanı sıra, bölgedeki dağların baraj inşaatı nedeniyle dinamitlerle patlatıldığı dile getirildi. Vadi uzun zamandır da vatandaşların girişine kapatılmış durumda. Gazeteci Mahmut Bozarslan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada konuya dair şunları söyledi; “Gelîyê Goderne halka kapatıldı…. Diyarbakır’ın doğa harikalarından olan Kulp yakınlarındaki Gêliye Goderne için sona bir adım daha yaklaşıldı. Özellikle hafta sonları yüzlerce kişinin pikniğe gittiği bölge, baraj suları altında kalacak. Bölgede yapılacak köprü için dinamit patlatılması nedeniyle vadi halka kapatıldı. Yıllarca çatışmalar nedeniyle kapalı olan bölgeden yine patlama sesleri yükseliyor. Yakın zamanda sular altında kalacak. İnsanlık artık arabaların asfalttaki hareketinden, deniz dalgalarından, yerden çıkan sıcak sudan, çöpten ve aklınıza gelebilecek daha bir dünya şeyden enerji üretebiliyor…Barajlar için bu kadar ısrarcı olmanın anlamı yok. Değer mi bu doğa harikasını yok etmeye? Sulama desen o civarda tarım yapacak arazi yok…Yazık, çok yazık…”

Bir başka gazeteci Medine Mamedoğlu ise şu ifadelere yer verdi: “Korucular eliyle bir orman yok edildi. Binlerce ağaç kesildi, baraj tamamlanana kadar vadi içi ve çevresinde ki bütün ağaçlar kesilecek. “

Vadi Tarihi Yapılarla Dolu

Vadide bulunan kayaların tarihi neolitik döneme dek uzanıyor. Vadide; Süryani, Ermeni ve Kürtler tarafından inşa edilen tarihsel yapılar da var. Bölgede Sarım Çayı boyunca yüksekliği 200 metreye ulaşan bir boğaz ve çayın üzerinde de tarihi bir taş köprü bulunuyor.

Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, vadideki ağaçların kesilmesiyle ilgili mart ayında suç duyurusu yapmıştı. Suç duyurusu yaptıklarını kurumsal sosyal medya hesabından duyuran baro, sürecin takipçi olacaklarını söyledi. Ancak şimdiye dek hukuki bir gelişme yaşanmadı.

“Nasıl bir Kamu Yararı Var?”

Öte yandan Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça, devam eden kıyımı meclis gündemine taşıdı. Akça, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Akça, “güvenlik” gerekçesiyle ağaçların kesildiğini ve vadinin zarar gördüğünü dillendirdi.

Akça, şu soruları yöneltti: “Geliyê Godernê bölgesinde ağaçların kesilme talebi hangi kurum tarafından ve hangi gerekçeyle talep edilmiştir? Konu Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Bölgede kesilen ağaçlar kim tarafından, ne için kullanılmaktadır? Bakanlığınızın ağaç kesiminin durdurulmasına yönelik girişimleriniz olacak mıdır? Bölge halkının ve ekoloji hareketlerinin ‘geri dönüşü imkânsız ekolojik yıkım’ olarak değerlendirdiği ağaç kesimi ile ilgili Bakanlığınız tarafından nasıl bir kamu yararı gözetilmektedir?”

Paylaş

Önceki Haberler

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024

RTÜK Açık Radyo’nun Yayın Lisansını İptal Etti

Radyo yönetiminden yapılan açıklamada ise, yasaya karşı direnmek ve yargı yolu dışında karara karşı gelmek…

4 Temmuz 2024

“İklim Değişikliğiyle İlgili Komplo Teorilerinin Türkiye’de Yaygınlaşması Muhtemel”

Komplo teorilerine neden inanırız? Doç. Dr. Onurcan Yılmaz ile birlikte yazdıkları çalışmalarıyla bu soruya yanıt…

3 Temmuz 2024

İklim Değişikliğinin Son 19 Yıldaki Maliyeti 2,8 Trilyon Dolara Ulaştı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, iklim kaosunun çok büyük bir ekonomik maliyeti olduğunu…

3 Temmuz 2024