Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Karabulak Mahallesi, Yuvacık, Kayacık, Ağaçkorur, Baloğlu ve Argün köylerinin ortak yaylası olan ve yeraltı su kaynaklarına sahip Hasadin Yaylası, uzun dönemdir maden şirketlerinin hedefi haline gelmiş durumda. Hasandin Yaylası Koruma Platformu başta olmak üzere çevre örgütleri, siyasi partiler ve yöre halkı madene karşı bir dizi eylem ve etkinlik gerçekleştirdi.
Geçtiğimiz ay, yaylanın olduğu bölgede büyük bir miting düzenlenirken maden sahası için verilen ÇED raporunun iptali ve faaliyetlerin durması için başlatılan hukuki süreç devam ediyor. Son olarak bir açıklama yayınlayan Hasandin Yaylası Koruma Platformu, ÇED raporunun 16 yıl öncesine ait olduğunu vurguladı. Açıklamada, “Hasandin Yaylası’nda maden talanına niyetlenen şirketin sahibi; köylülerimize ‘Elimde ÇED raporu var, gelip istediğimiz zaman başlarız. Sakın bir taşkınlık çıkarmayın yoksa kolluk gücüyle geliriz’ demişti. Bunun üzerine biz de; 16 yıl öncesine ait bu ÇED raporunu kamuoyuyla paylaşmıştık. Fakat ortaya çıktı ki; bu ÇED raporu, 5 yıl içinde faaliyete başlanmadığı için iptal edilmiş. Yani hiç bir şirket Hasandin Yaylasına dokunamaz, giremez. Köylülerimizden ve şehrin hak savunucusu örgütlerinden oluşan Hasandin Yaylası Koruma Platformu olarak; bundan sonra da her an tetikte ve mücadelede olacağız” ifadeleri yer aldı.
Bölge halkı ise madene izin vermeyeceklerini söylüyor. Maden faaliyetlerine karşı tepkisini dile getiren yöre sakini bir kadın, yaylalarını vermeyeceklerini söyledi ve şöyle konuştu: “Yaylalarımızı korumamız lazım. Dağlarımızı vermiyoruz. Kimsenin yaylarımıza girmesine izin vermeyeceğiz. Devlette bir davamız yok. Davamız şirkete karşı. Yaylalarımızı vermeyeceğiz. Herkes hayvancılık yapıyor. Buralar sayesinde yaşıyoruz” sözlerini kullandı.
Yayladaki ekonomik faaliyetleri sıralayan bir başka bölge sakini ise yanlıştan dönülmesi gerektiğini söyledi. Bölge sakini, “Bugün Türkiye’de her geçen gün enflasyon artıyor. Nedeni üretimin olmaması. Burada sayısızca inek ve koyun besleniliyor, süt üretiliyor. Hatta arıcılık bile yapılıyor. Bu yüzden bu yaylaya sahip çıkmamız lazım. Bu yanlıştan dönülmesi lazım. Biz kabul etmiyoruz. Kamuoyuna da destek çağrısı yapıyoruz. Bizlere destek olsunlar” diye konuştu.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…