Türkiye’de 930 baraj bulunuyor. 2 bin 800 kilometrelik uzunluğu ile Ortadoğu’nun en uzun nehri olarak kabul edilen Dicle Nehri de büyük barajların inşa edildiği nehirlerden. Devegeçidi, Ilısu, Batman, Dicle, Kralkızı ve Garzan buradaki büyük barajlardan. Son olarak nehir üzerinde bir barajın daha yapımına başlanacağı duyuruldu. Cizre ilçesinde bulunan Kasrik bölgesinde kurulacak “Cizre Barajı” isimli barajın, Hasankeyf’i sular altında bırakan Ilısu Barajı’na yakın bir kapasitede olacağı belirtiliyor.
“Cizre Barajı” olarak adlandırılan ve 24 Mayıs 2013’te ihalesi yapılan proje çeşitli anlaşmazlıklar nedeniyle askıya alınmıştı. Proje için 29 Nisan 2019’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından alınan kararda ise, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Cizre Barajı ve HES (Enerji, İçme Suyu, Sulama) Malzeme Ocakları Kırma Eleme Yıkama Tesisi ve Beton Santrali projesi ile ilgili olarak hazırlanan ve son şekli verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulunmuş olup, nihai kabul edilmiştir” ifadeleri yer aldı.
Yıllardır tartışma konusu olan barajın projesi 16 Ağustos’ta kabul edildi. Barajın yapımına ne zaman başlanacağı bilinmiyor ancak sosyal medya hesabından açıklama yapan AK Parti Şırnak Milletvekili Arslan Tatar, ihale sürecinin başladığını kaydetti. Tatar, şunları kaydetti: “Enerji + İçme Suyu + Sulama amaçlı olarak projelendirilen ve Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında kilit bir proje olan Cizre Barajı ve HES projesinin yapımı tamamlanmış olup, ihalesi gerçekleştirildi. Yapım işine en kısa sürede başlayıp 3 yıl içinde tamamlanması ve enerji üretimine başlanması hedeflenmektedir.” Tatar, 40 metre yüksekliğinde ve 381 milyon metreküp su depolama hacminde inşa edilecek olan barajın, üç yıl içinde tamamlanacağını ifade etti. Barajın kapasitesi, Hasankeyf yerleşkesini sular altında bırakan Batman’daki Ilısu Barajı’na yakın bir büyüklükte.
Baraj projesinin, bölgedeki ekoloji tahrip edeceği ve birçok canlı türünü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakacağı belirtiliyor. Barajla birlikte birçok yol, bağ bahçe ve yerleşim yerinin sular altında kalacağından kaygı duyuluyor. Ancak, bir başka tehlike ise projenin hayata geçmesi ile Dicle Nehri’nin ulaştığı Irak ve Irak’a bağlı Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin su krizi yaşaması. Kuraklıkla beraber su sorunu yaşayan bu bölgelerin, barajla beraber su tedariki sorunu yaşaması öngörülüyor.
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…
Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…
İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…