415 küresel yatırım şirketi ve varlık yönetimi şirketi, Katowice’de ikinci hafta başlarken, zirvedeki hükümetlere çağrıda bulundu. 32 trilyon dolar değerinde varlık yöneten bu şirketler ülkeleri ulusal niyet beyanlarını yenilemelerini talep ediyor. Tarihte bir ilk olan bu bildiri, aynı zamanda kömürün terk edilmesini ve fosil yakıt teşviklerine ise son verilmesini istedi.
Yatırımcıların kömüre dayalı enerji üretiminin sonlandırılması çağrısı, ABD’nin Birleşmiş Milletler İklim Zirvesinde (COP24) kömür kullanımı teşvik etmek için düzenlediği organizasyonla aynı güne geliyor. Müzakerelerde kritik döneme girilmişken yatırımcılar, gelecek 80 yılda 23 trilyon dolarlık bir küresel ekonomik kayıp yaşanabileceğini ifade ederek, dönüşümün kaçılmaz bir ekonomik gerçek olduğunu gözler önüne seriyor.
Bildiri imzacıları arasında dünyanın en büyük emeklilik fonları, varlık yönetimi ve sigorta şirketleri, inanç temelli gruplar, varlık yöneticileri ve denetçileri, etki yatırımcıları ve risk sermayesi fonları da yer alıyor. İklim çözümlerine ve düşük karbonlu aktiflere yaptıkları yatırımlara değinen imzacılar “Küresel temiz enerji dönüşümü başladı ancak düşük karbon ekonomisine geçişin hızlandırılması ve ekonomilerimizin, toplumlarımız ve finans sistemlerimizin iklim değişikliği karşısındaki dirençlerinin artırılması için hükümetlerimizin de daha fazla çaba göstermesi lazım” diyor.
Metinde özellikle iki konunun altı çiziliyor. Ülkelerden en kısa sürede Paris Anlaşması için gerekli olan emisyon azaltımı ile mevcut durumdaki farkın, yani emisyon açığının ortadan kaldıracak hedefler belirmesi ve düşük karbon ekonomisine geçişin sağlanması talep ediliyor.
İklim Değişikliği Kurumsal Yatırımcılar Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Danimarkalı PKA şirketinin CEO’su Peter Damgaard Jensen kömürün neden terk edilmesi gerektiğini “İklim değişikliğiyle mücadelenin temelinde yatan temiz enerjili bir gelecekte kömüre yer yok. Dolayısıyla, kömürden çıkış tarihini belirleyen ülke sayısının arttığını görmek sevindirici. PKA’nın da aralarında olduğu yatırımcılar, iklim ve halk sağlığı üzerinde yıkıcı etkilere sahip ve ekonomik performansı da düşük olan kömürü portföylerinden çıkarıyor” diyerek açıklıyor. Jensen, 41 milyar dolarlık varlığı yönetiyor.
Bildiriyi imzalayan kuruluşlar arasında dikkat çekici yatırım firmaları bulunuyor. Aviva, APG, Allianz, BNP Paribas, BBVA, DWS, Manulife, AXA gibi firmaların imzalayan yatırım şirketleri arasında yönettiği varlık değeri 500 milyon dolardan yüksek 19 şirket de var.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…