Politika

Dersim’de Maden Projelerine Karşı Yaşam Alanlarını Koruma Sözü

Dersim’de son dönemlerde kentte artan maden projelerine ve madencilik faaliyetlerine karşı çevre mitingi düzenlendi. Yağmurlu havaya rağmen alanda buluşan binlerce kişi, “Yaşam alanlarımızı koruyacağız, kazanacağız’’ dedi.

Haber: Şenol BALİ

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde faaliyetlerini sürdüren veya şu sıralar yapılması hedeflenen maden projelerine ve madencilik faaliyetlerine karşı miting düzenlendi. Hazırlıkları günler öncesinden yapılan mitinge binlerce kişi katıldı. Konuşmaların ve tiyatro gösterilerinin yapıldığı mitingde yörede devam eden ekolojik yıkımlara karşı duyarlılık çağrısı yapıldı.

Binlerce kişi miting öncesi “Yaşam alanlarımızı savunuyoruz, biz kazanacağız” pankartıyla Sanat Sokağı’ndan, Seyit Rıza Meydanı’na davul zurna ve zılgıtlarla yürüyüşe geçti. Dövizlerin açıldığı sloganların atıldığı ürüyüş sırasında “Madene hayır Dersim’e sahip çık”, “Dersim’de maden istemiyoruz” sloganları dillendirildi.

Yağmurlu havaya rağmen mitinge yüksek bir katılım oldu

Çetin: “Tek Vücut Olup Maden Projelerine Karşı Yaşama Sahip Çıkacağız”

Mitingde ilk olarak Dersim Emek ve Demokrasi Platformu adına söz alan Tunceli Baro Başkanı Kenan Çetin ortak basın metninin okudu. Çetin, “Tarihi bir kent olan Hasankeyf, Pertek ilçemiz gibi onlarca köyümüz baraj altında bırakıldı. Doğa katliamı aylardır Şırnak, Hozat Ovacık’ta katledilen ormanlarla devam ediyor. Dersim doğası, yer altı ve yer üstü kaynakları uzun zamandır saldırılarla karşı karşıya. Barajlar, HES’ler, Altın ve 4-Gurup madenlere dair, açılan sahaların 13 ü Pülümür, 14’ü Ovacık, Merkez 4, diğer İlçeler ise daha az olmak üzere toplamında 40 yakın saha yaban hayatına, suya, havaya, kutsal mekanlarımıza, küçükbaş hayvanımızın ve arılarımızın alanlarına toplamda 2 bin ailemizin geçimine saldırılıyor. Küresel düzlemde, kapitalizmin ihtiyaç duyduğu enerji ve maden kaynaklarının tüketilmesi, ulusların ve halkaların sömürülmesini, doğanın talan edilmesini amaç edinen sermaye grupları, bizleri ‘bir ağacın gölgesine’ hasret bırakmak istiyor. Dersim topraklarının önemli bir kısmı maden ruhsatlı ya da maden alanı olması için arama çalışması kapsamında. Ayrıca başta Hozat-Ovacık olmak üzere orman kesimleri giderek artmaktadır. Onlar insanımıza, doğamıza, kültürümüze, inancımıza, aşımıza, ekmeğimize saldırdılar” ifadelerine yer verdi.

Dersim coğrafyasının ekolojik açıdan önemine dikkat çeken Çetin, şu sözlerle devam etti: “Biz Dersimliler olarak karşılarında dimdik durduk, yılmadık, direndik. Bugün de bu seferlerin biriyle değil, onlarcasıyla karşı karşıyayız. Dersim coğrafyası ekolojik öneme sahip bir bölümü Milli Park olan alanlar dahil tehlike altında; su kaynakları buzul göller yok edilecek. Kullanılacak dinamitler sismik hareketleri ve depremi artıracak. Burada yürütülecek altın, kurşun çinko gümüş madencilik projesi bütün Mezopotamya’yı, Fırat Havzası’nı zehirleyecek. Bölgede yaban hayat sahası oldukça geniş ve bitki çeşitliliği oldukça fazla, madencilik projeleri ve orman kesimi ile ekosistem tamamen bitirilecek. Daha önce olduğu gibi tek vücut olup bu maden projelerine, orman kesimine karşı, ağaca, doğaya, bütün canlılara, hayata sahip çıkacağız.”

“Maden Çıkarılacak Ovacık İlçesinin Muhteşem Bir Doğası Var”

Çetin’in ardından TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Uluata söz aldı. Uluata, çevrenin tahrip edilmesinin tehlikeli bir durum olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “Biz maden olmasın demiyoruz ama ne kadara ihtiyaç var? Takı işinde mi yoksa elektronik akşamlarda mı gerek var? İnsanların özel lüks tüketimleri için maden çıkarılmasını doğru bulmuyoruz. Maden çıkarılacak Ovacık ilçesinin muhteşem doğası var. Maden çıkarılması halinde insanların psikolojisi olumsuz etkilenecek. Aynı şekilde çevrenin tahribatına neden olacağı için çok tehlikeli bir durumdur.”

Daha sonra kısa bir konuşma yapan HDP Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Naci Sönmez ise çevreye dönük tahribatların politik mesele olduğunu söyledi ve “Bu siyasal politik bir mevzudur, sadece yeşili koruma meselesi değildir. Bu saldırılar politik saldırı olduğu için, biz de politik olarak cevap verebiliriz” dedi.

Dersim halkı, Sanat Sokağı’ndan Kent Meydanı’na sloganlar atarak kitlesel olarak yürüdü

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024