11 ili yıkan depremin etkilere rağmen, Türkiye’nin farklı bölgelerinde rant uğruna doğaya karşı işlenen şuçlar durdurak bilmedi. İkizköy, Avdan ve Köyceğiz’de depremin ilk günlerinde bile iş makineleri çalıştı, zeytinler söküldü ve ağaçlar kesildi.
06 Şubat’ta meydana gelen depremlerin yaraları hâlâ sarılmaya çalışılırken Türkiye’nin farklı bölgelerinden ekokırım haberleri gelmeye devam ediyor. Depremin ilk günlerinde binlerce kişi enkaz altında kurtarılmayı beklerken, deprem bölgelerinde iş makinelerine ihtiyaç duyulurken, İkizköy’deki şirketler maden çalışmalarına tam gaz devam etti. Avdan’da zeytin ağaçları yine kömür madeni uğruna söküldü. Köyceğiz’deki sığla ormanlarında ağaçlar kesilip yakıldı.
İkizköy’de Maden Çalışmaları Depremden Bir Gün Sonra Yeniden Başladı
1,5 yıla aşkın süredir Akbelen Ormanı’nı korumak için nöbetlerine devam eden ve change.org/ikizkoydireniyor adresinde kömür madenlerine karşı mücadele eden İkizköylüler, depremin şokunu atlatamadan 7 Şubat Salı günü Akbelen Ormanı’nda maden çalışmalarının devam edildiğine şahit oldular. Öte yandan, bölgede orman parselasyon işlemleri ve zeytinlikler arasında yol inşaatı da başlatıldı.
İkizköy Akbelen mücadelesinin avukatlarından İsmail Hakkı Atal, “İkizköy’de depreme rağmen ekokırım faaliyetleri durmadı. Deprem bölgesine göstermelik olarak gönderdikleri birkaç iş makinesine karşılık, Akbelen Ormanı’nın yanı başındaki kömür sahasında (deprem bölgesine göndermediği iş makineleri, kamyonları, vinçleriyle) doğaya, ülkeye ve insanlığa karşı suç işlemeye devam ediyorlar. 7.02.2023’te alanda zeytin yasasını ihlal ettiklerini de yerinde gördük ve yok ettikleri Işıkdere Köyü’nden on binlerce ton hafriyatı zeytinliklerin üzerine dökerek, zeytinlerin üzerinde bir hafriyat tepesi oluşturduklarını ve zeytinlikleri diri diri gömdüklerini tespit ettik. İkizköylülerin yaşam alanlarının ve Akbelen Ormanı’nın (aynı zamanda birçok çimento fabrikası olan) kömür uğruna yok edilmek istenilmesi ve köylülerin kente göçe zorlanması bugün yaşadığımız büyük deprem felaketine giden sürecin somutlaşmasıdır,” açıklamasında bulundu.
29 Zeytin Ağacı Rant Uğruna Yerinden Söküldü
24 Şubat Cuma günü ise, Akbelen Ormanı’nın içindeki zeytinliklerde zeytin söküldüğü haberini alan İkizköylüler, zeytin kanununa göre yapılanın suç olduğunu söyleyip durumu jandarmaya bildirdiler, olay yerine gelen jandarma ekiplerinin tutanak tuttuğunu ve 29 zeytin ağacının söküldüğünü duyurdular. İkizköy Çevre Komitesi, “Şirket pandemi, yangın ve deprem gibi felaketler ile uğraştığımız zamanlarda fırsatçılık yapmaktan geri durmuyor. Biz de mücadelemizden, zeytinliklerimizden, köyümüzden ve Akbelen Ormanı’ndan asla vazgeçmeyeceğiz,” çağrısında bulundu.
Depremden sonra Denizli’de de Zeytinleri Söktüler
Daha önce Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile acele kamulaştırılan Avdan’da da deprem gündemine rağmen kömür madeni uğruna zeytin ağaçları söküldü. Avdan Platformu sözcüsü avukat Hasan Ozan Orpak, “Depremin üzerinden günler geçmesine rağmen içimizdeki ateş sönmüyor. Bu acılı günlerimizde ne yazık ki şirketler de uyumuyor ve ekokırıma devam ediyorlar. Denizli, Avdan’da daha arama kurtarma faaliyetleri devam ederken, kalbimiz oradayken, bizim diğer can kaynağımız zeytinlerimizi sökmeye devam ettiler. Bizim bir olmamız gerekirken bizim ciğerimizi kökleyenlerle de hukuk önünde mücadelemize devam edeceğiz,” dedi.
Köyceğiz’de Sığla Ağaçları Kesilip Yakıldı
Muğla Köyceğiz’de içerisinde yüzlerce sığla ağacının bulunduğu ve orman vasfını koruyan özel ormanlık alanın bir kısmı, orman tahdit sınırları dışına çıkarılmıştı. Bu parsellerdeki sığla ağaçları, ağaç kesimi için Orman İşletme Müdürlüğü’ne başvurularak, orman işletme personeli tarafından kesilmek üzere işaretlenmişti.
25 Şubat günü, change.org/SiglaOrmanlarimaDokunma adresinde de kampanya yürüten Sığla Ormanları Savunması, tüm ülke deprem gündemiyle yoğunken dünya mirası kapsamında koruma altında olan Sığla Ormanı’nda ağaçların kesilip yakıldığını açıklayarak güvenlik güçlerinin ve savcılığın bu katliama acilen müdahale etmesini istedi.