YAZI: Şenol BALI
Deprem bölgesinde dün akşam saatlerinde başlayan yağmur, sabaha doğru sel felaketine dönüştü. Selin etkili olduğu Urfa’da dereler taştı, köprüler tıkandı ve araçlar suyun içinde kaldı. Merkez Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü ilçelerinde çok sayıda sokak ve cadde su altında kaldı. Açıklanan resmi verilere göre kentte altı kişi sel sularına kapılırken dört kişi yaşamını yitirdi. Kısa süre önce yapılan Abide kavşağı da sular altında kaldı. Burada mahsur kalan yurttaşlar, itfaiye ve dalgıç ekiplerinin çabasıyla kurtarılmaya çalışılıyor.
Öte taraftan Urfa Valiliği de bir açıklama yayımladı ve vatandaşların dışarı çıkmamasını istedi. Açıklamada, “Çok yoğun bir mücadele vermekteyiz. Yağış metrekareye neredeyse 200 kilograma yaklaşmış vaziyette. İhbarlar var, hepsine müdahale ediliyor. En büyük isteğim şu; vatandaşlarım çok dışarı çıkmasın, dere kenarlarında olanlar mutlaka oradan uzaklaşsınlar” denildi. Valilik, ayrıca bazı semtlerdeki evlerin bodrum ve semin katlarında yaşayan yurttaşların buraları boşaltmasını istedi.
Yaşanan selden Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisi de etkilendi. Bunun üzerine acil serviste bulunan hastalar üst katlara taşındı. Hastanedeki su tahliye çalışmaları sürüyor. Ünlü Balıklı Göl de selden etkilenen yerlerden oldu.
Yağıştan Adıyaman da olumsuz etkilendi. Depremin yıktığı kentte bir çok çadır kentin sular altında kaldığı belirtiliyor. Çadırlarda yaşayan yurttaşlar, sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarla yaşanan selden oldukça kötü etkilendiklerini dillendiriyor.
Tut ilçesinde ise bir konteynerin suya kapılması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi kayboldu. Deprem nedeniyle kentte koordinatör olarak çalışan Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, yaptığı açıklamada, Adıyaman ile Gölbaşı ilçesinden destek ekiplerin sevk edildiğini duyurdu ve “Olayda 1 vatandaşımız vefat etti, 4 vatandaşımız kayıp. Ekiplerimiz arama çalışmalarını sürdürüyor. Diğer vatandaşlarımıza da ulaşmaya çalışıyoruz” bilgisine yer verdi.
Öte taraftan Adıyaman kent merkezinden geçen Eğriçay’ın taşması sonucu Atatürk Bulvarı’nda trafikte aksamalar yaşandı, cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu. Bölgedeki çalışmalar sürüyor.
Selin vurduğu bir başka adres ise Malatya’nın Doğanşehir ilçesi oldu. İlçe merkezinde bulunan çadırları ve ilçe merkezindeki evleri su bastı. Sosyal medyada yardım isteyen yurttaşlar, selin etkilediği çadırkentlerin tahliye edilmesini istiyor.
Öte yandan felakette şimdiye kadar can kaybı yaşanmadığı ve yetkili kurumların çalışmalarına devam ettiği bilgisi paylaşıldı. Kentin diğer bazı bölgelerinde de nehirler taştı, evleri su bastı ve bazı yollarda çökmeler yaşandı.
6 Şubat’ta yaşanan iki büyük depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş da selden etkilendi. Kentte dün yaşanan sağanak yağış sonrası çadırlarda su baskını yaşandı. Zor duruma düşen depremzedeler yetkililerden yardım istedi. Selin en çok Afşin gibi ilçelerde etkili olduğu belirtildi.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…