Politika

Denizli’de Toprağını Savunan 75 Yaşındaki Hatice Kocabaş Hakim Karşısına Çıkacak

Denizli’nin Avdan köyünde yürütmeyi durdurma kararı alınmış kömür madeni alanında bulunan tarlasını savunan 75 yaşındaki Hatice Kocabaş yarın hakim karşısına çıkacak: “Defalarca kez kepçelerini Hatice Teyze ve ailesi üzerine süren şirket, toprağını savunduğu için bu insanları yıldırmak ve cezalandırmak için dava açıyor.”

Denizli’nin Tavas ilçesindeki Avdan köyünde, 14 Ocak 2022’de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile tarım arazilerine kömür madeni için acele kamulaştırma yapılmıştı. Bununla birlikte Avdan köylüleri; “madene verecek bir karış toprağımız, bir dal zeytinimiz, bir tane ağacımız yok” demişti. Kömür değil, yaşama ve üretme isteklerini dile getiren köylüler acele kamulaştırma kararına karşı dava açmış, yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı. Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret Şirketi ise, yürütmeyi durdurma kararına rağmen çalışmalarına devam ediyor.

Avdan köyündeki 75 yaşındaki Hatice Kocabaş madene karşı çıkan kişilerin başında geliyor. Madenin yapılmak istediği ilk andan bu yana ailesi ve diğer köylülerle madene karşı direnen Kocabaş, Tavas Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor. Davanın ilk duruşması 5 Mart Salı günü saat 9:50’de Tavas Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Kocabaş’ın yargılanmasına yol açan olay ise şöyle gerçekleşiyor:

Hatice Kocabaş, maden şirketinden tarlasına ekin ekmek için izin alıyor. Şirket yetkililerinin verdiği izinin ardından tarlaya ekin ekiliyor. Ekinler yetişmeye başladıktan sonra bir süre sonra maden şirketine ait kepçe ve kamyonlar tarlaya girmeye çalışıyor. Bu sırada tarlasında olan Kocabaş, itiraz davalarının sürdüğünü belirterek iş makinelerini tarlasına almak istemiyor ve şirketin gönderdiği mühendisler ile aralarında bir tartışma çıkıyor. Kocabaş’ın karşısında duran 5 erkek mühendis 75 yaşındaki Kocabaş tarafından darp edildiğini söylüyor ve şirket Kocabaş’a dava açıyor. Bu olayların ardından Hatice Kocabaş’ın eşi kalp krizi geçiriyor ve kalp ameliyatı oluyor. Çift hâlâ toparlanmaya çalışıyor.

Toprağını Savunanlar Yıldırılmak ve Cezalandırılmak İsteniyor

İkizköy Direnişi’nin öne çıkan isimlerinden Esra Işık yaptığı açıklamada, “Defalarca kez kepçelerini Hatice Teyze ve ailesi üzerine süren şirket, toprağını savunduğu için bu insanları yıldırmak ve cezalandırmak için dava açıyor” derken, burada yargılanın yalnızca Kocabaş olmadığını; havasını, suyunu, toprağını savunanlar olduğunu vurguladı.

Anayasa’nın 56. maddesinde “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir” ifadesi yer alıyor.

Yapılan açıklamada Işık, “Toprağını savunmak haktır, yargılanamaz” ifadesinde bulunurken, Hatice Kocabaş’ın gittiği yoldan asla şaşmayacağını, ölse de bu haklı davasından dönmeyeceğini söylediğini belirtti ve ekledi: “Hatice Teyze ‘ne yaparlarsa yapsınlar toprağımı korumaya, köyümü savunmaya, ömrüm yettiği kadar üretmeye devam edeceğim’ diyor. Şirketin baskısına, yaşadıkları hukuksuzluğa karşı Avdan köylüleri mücadeleye devam edeceklerini söylüyorlar. Avdan köylüleri havasını, suyunu, toprağını, ağacını seven, savunan, koruyan herkesi dayanışmaya çağırıyor. Hatice Kocabaş yalnız değildir! Avdan köylüleri yalnız değildir!”

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024