Deniz üstü rüzgar endüstrisi, 21,1 GW kapasite artışıyla şimdiye kadarki en iyi yılını yaşarken yeni bir büyüme çağına hazırlanıyor.
Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) tarafından en son Küresel Deniz Üstü Rüzgar Raporuna göre, açık deniz rüzgar endüstrisi 2021’de 21,1 GW yeni kapasite ile şebekeye bağlı en iyi yılını yaşadı.
Rapor, hükümetlerin rüzgar enerjisi teknolojisine yönelerek, enerji güvenliği ve uygun maliyet arayışlarında iddialı yeni hedefler belirlemesi ve yeni net sıfır emisyon hedeflerini karşılamaya çalışması, deniz üstü rüzgar endüstrisinin yeni bir çarpıcı büyüme çağına hazırlandığını gösteriyor. Bu geliştirilmiş hedeflerin uygulaması, 2025’ten itibaren çok daha fazla sayıda rekor kıran yıllar olmasını gerektiriyor.
GWEC’in 2022 Küresel Deniz Üstü Rüzgar Raporu, hükümetlerin deniz üstü rüzgar konusunda daha hırslı hale geldiğini gösteriyor. GWEC Market Intelligence, 2030 için görünümünü geçen yılki rapora göre 45,3 GW veya %16.7 oranında revize ediyor ve 2022-2030‘da 260 GW’lık yeni deniz üstü rüzgar kapasitesinin eklenebileceğine ve toplam küresel deniz üstü rüzgar kapasitesinin 2030 yılına kadar 316 GW’a ulaşabileceğine inanıyor.
Lizbon’da, Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı (UNOC)’da GWEC CEO’su Ben Backwell, söz alırken, deniz üstü rüzgar sektörü için şaşırtıcı bir yıl olduğunu söyledi. Backwell, “Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, artık, deniz üstü rüzgarın endüstriyel kalkınmayı ve istihdam yaratmayı teşvik ederken güvenli, uygun fiyatlı ve temiz enerji sağlayan, ömür boyu bir kez karşılaşılabilecek bir fırsatın farkına varıyor. Şimdi, sağlıklı ve ‘büyümeye uygun’ bir küresel tedarik zinciri oluştururken, hedefleri hızla uygulamak için çalışmamız gerekiyor.
Aynı zamanda, dünyanın en önemli deniz temelli endüstrilerinden biri haline geldiğinden, rüzgar endüstrisinin sağlıklı bir Okyanus ekosisteminin kilit koruyucusu olarak yerini alması gerekiyor. Bütünsel iş birliği ve planlama sağlayacak ve biyolojik çeşitlilik ve koruma hedefleriyle en üst düzeyde uyumu sağlayacak şekilde ölçeği büyüttüğümüzden emin olmak için Okyanus alanındaki paydaşlar ve topluluklarla birlikte çalışmamız gerekiyor. Birlikte çalışarak, dünyanın net sıfıra ulaşmasına yardımcı olurken, güç sağlayan temiz ve güvenli bir enerji sistemi sağlayabiliriz.”
Net sıfır hedefine yönelik siyasi taahhütler, deniz üstü rüzgar enerjisini net sıfıra ulaşmak için hayati bir konuma getiriyor. Enerji krizi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, hükümetlerin enerji kaynaklarını güvence altına almak için deniz üstü rüzgar hedeflerini daha da artırdığına sahit oldu. 2022 Küresel Deniz Üstü Rüzgar Raporu, hükümetlerin hedeflerinin küresel kapasiteyi 2031 yılına kadar yaklaşık 370 GW kapasiteye çıkaracağını tahmin ediyor, bu GWEC/IRENA Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Sözleşmesi’nin 2030 yılına kadar 380 GW deniz üstü rüzgar kurulumu hedefine yaklaşıyor.
Hükümetlerin ve özel sektörün, büyümeyi karşılamak için önümüzdeki 10 yılda hızla genişleyebilen, iyi işleyen bir küresel tedarik zincirinin varlığını sağlamak için birlikte çalışması elzemdir. Şu anda, tedarik zincirinin sağlığı, emtia ve lojistik fiyat artışlarından kaynaklanan enflasyonist baskının tehdidi altındayken, dibe doğru giden fiyatlandırmadan ve düzensiz talep büyümesinden mustarip.
Eylemsizlik, deniz üstü rüzgar enerjisinin enerji güvenliğini desteklerken, enerji dönüşümünü büyük ölçekte ilerletme, önemli ulusal ve yerel istihdam yaratma, ekonomik büyüme sağlama ve enerji fiyatlarını düşürme fırsatını riske atacaktır.
Verilerle Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi
21.1 GW’lık yeni kurulumla küresel kapasiteyi 56 GW’a çıkararak, 2020’den 2021’e kadar dünya çapında şebeke bağlantısında üç kat artış oldu. Yıllık %58’lik büyüme, deniz üstü rüzgarın artık toplam küresel kümülatif kurulumların %7’sini temsil ettiği anlamına geliyor.
Veriler aynı zamanda iddialı hedeflerin ve eylemin neler sunabileceğinin açık bir kanıtını da içeriyor. Çin geçen yıl yeni deniz üstü kurulumunun %80’ine katkıda bulundu ve bu da 2021’i ülkenin yeni kapasite artışında dünyaya liderlik ettiği dördüncü yıl yapıyor. Vietnam’ın proaktif yaklaşımı daha fazla kapasite sağladı ve 2022 Küresel Deniz Üstü Rüzgar Raporu, 2022’nin sonunda Asya’nın dünyanın en büyük deniz üstü piyasası olarak Avrupa’nın yerini alacağını tahmin ediyor. Rapor, Avrupa’nın tacı yeniden kazanmasının, 2031 yılına kadar sürebileceğini öne sürüyor.
Bu yıl aynı zamanda, yüzer deniz üstü rüzgar türbinlerinin tanıtım aşamasını geçtiğini ve ticarileşme aşamasına geldiğini, 57 MW’lık yeni kurulumun küresel olarak toplam kapasiteyi 121,4 MW’a çıkardığını gösteren yıldı. Bu yeni kurulumların 48 MW’ı İngiltere’de, 5,5 MW’ı Çin’de ve 3,6 MW’ı Norveç’te gerçekleşti.
2022 Küresel Deniz Üstü Rüzgar Raporu, 2031 yılına kadar 315 GW’lık yeni deniz üstü rüzgar kapasitesinin ekleneceğini ve toplam kapasitenin 370 GW’a ulaşacağını tahmin ediyor – GWEC/IRENA’nın net sıfır yol için 2030 yılına kadar 380 GW hedefine yaklaşıyor. Yıllık açık deniz rüzgar kurulumlarının hacminin 2021’de 21,1 GW’dan 2031’de 54,9 GW’a iki katından fazla artması beklenirken, deniz üstü rüzgarın yeni küresel rüzgar kurulumlarındaki payının 2021’de %23’ten 2031’de en az %30’a çıkması bekleniyor.
Birleşik Krallık’ta artan yüzen deniz üstü rüzgar hedefini ve 120 GW’lık küresel yüzen deniz üstü rüzgar projeleri planlayan Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’daki hızlandırılmış yüzen deniz üstü rüzgar proje geliştirme faaliyetlerini göz önünde bulundurarak GWEC, 2030 küresel rüzgar tahminini geçen yıla göre %14 yükseltti. 18,9 GW’ın 2030 yılına kadar küresel olarak inşa edilmesinin muhtemel olduğunu ve bunun 11 GW’ının Avrupa’da, 5,5 GW’ın Asya’da ve geri kalanının Kuzey Amerika’da olacağını tahmin ediyor.
GWEC Market Intelligence, 120 GW’ı yüzen deniz üstü rüzgar olmak üzere, dünya çapında farklı gelişim aşamalarında olan 700 GW’dan fazla deniz üstü rüzgar projesi belirledi.
Şu anda 23 GW kapasiteli deniz üstü rüzgar projeleri yapım aşamasında. %49,5 pazar payı ile Avrupa şu anda deniz üstü rüzgar projesi kurulumlarında başı çekiyor, onu Asya (%46,4) ve ABD (%4,1) izliyor. Çin, yapım aşamasındaki 7,8 GW ile en aktif pazar ve onu İngiltere (5,6 GW), Hollanda (2,3 GW), Tayvan (2,1 GW), Fransa (1,4 GW) ve Almanya (1,1 GW) takip ediyor.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…