;
Ekonomi Politika

Deniz Taşımacılığı Kaynaklı Sera Gazı Emisyonlarının Azaltılmasına İlişkin Tarihi Anlaşma

Londra’daki 170’den fazla ülke, deniz taşımacılığı kaynaklı sera gazı emisyonlarını, 2050 yılına kadar 2008 seviyelerine göre en az % 50 oranında azaltmak için anlaşma sağladı. Karar, %100 azaltım için güçlü bir irade de içeriyor.

Londra’daki 170’den fazla ülke, deniz taşımacılığı kaynaklı sera gazı emisyonlarını, 2050 yılına kadar 2008 seviyelerine göre en az” % 50 oranında azaltmak için anlaşma sağladı. Karar, yüzde yüz azaltım için güçlü bir irade de içeriyor. Karar, Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) iki hafta süren yoğun görüşmelerinden sonra, endüstri ve yatırımcılara açık bir sinyal gönderiyor. Bu hedef, 2030’larda, yeni yapılan sıfır emisyonlu, yenilenebilir enerji ile çalışan gemilerin deniz taşımacılığında sahneye çıkacağı anlamına geliyor. Küresel ticaretin yüzde 80’ni taşıyan gemiler fosil yakıtlardan arındırılmış olacaklar.

Küresel emisyonların neredeyse 3’ünden sorumlu olan bu büyük sektörün attığı bu karbonsuzlaşma adımı, Dünya’yı Paris Anlaşması hedeflerine bir adım daha yaklaştırıyor. Üzerine anlaşılan strateji, dünyayı, gemicilik sektörünü küresel ısınmayı 2 derece sınırında tutma patikasına uyumlu hale getiriyor.

Alınan karar, Avrupa Birliği ve Pasifik Adaları’nın desteklediği %100 emisyon azaltımı hedefi kadar güçlü bir hedef olmasa da, önemli bir adım olarak nitelendiriliyor. Kararı Türkiye’nin de aralarında bulunduğu hemen hemen tüm IMO üyeleri tarafından kabul edilirken, karara Suudi Arabistan ve ABD’de karşı çıktı. IMO Çevre Koruma Komitesi tarafından onaylanan karar, bugün itibari ile resmileşti.

Karar oturumunda konuşan İMO Genel Sekreteri Kitack Lim, “Metin herkese tatmin edici gelmeyebilir ama güçlü bir orta yol bulunduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda, bu uzlaşma metninin tüm aktörlerin ortak iradesini yansıtan bir çözüm olduğunu düşünüyorum. Metin, sektöre güçlü bir sinyal veriyor ve üye devletler olarak Paris Anlaşması’nna verdiğimiz taahhütlerin bir benzerini bu sektör için de ortaya koyduğumuzu gösteriyor.” Derken kararı yorumlayan Temiz Gemicilik Koalisyonu Başkanı John Maggs ise anlaşmanın gösterdiği güçlü iradeye dikkat çekti. “Önemli bir anlaşmaya ulaştık, bu seviyede verilen güçlü irade, sonunda yeni yakıtları ve itiş teknolojilerini kullanan gemilerin olduğu bir sektörel dönüşümü tetikleyecek. IMO, kısa vadede emisyonları kısa ve hızlı bir şekilde azaltacak tedbirleri uygulamaya koymak için hızla hareket etmeli. Bunlar olmadan Paris anlaşmasının hedeflerine ulaşılamayacağı açık.

Arif Cem Gündoğan

İklim Haber'e kurulduğu günden 1 Mayıs 2018'e dek Kıdemli Analist olarak katkı sunmuş olan eski ekip üyemiz Arif Cem Gündoğan iklim değişikliği, iklim finansmanı ve düşük karbon ekonomisi üzerine özel sektörde danışman olarak çalışmaktadır (arşivdeki yazıları/analizleri kendi kişisel görüşleridir, çalıştığı kurumları kesinlikle bağlamamaktadır). Yaklaşık 10 yıl profesyonel çalışma tecrübesi bulunan Arif Cem, Çevre ve Kalkınma yüksek lisansını Jean Monnet bursiyeri olarak King’s College London’da tamamlamıştır.