;
Politika

Değişim Elçileri Programının İkinci Dönemi Başlıyor! 

değişim elçileri

Türetim Ekonomisi Derneği – Change.org İklim Projesi’nin yürüttüğü Değişim Elçiler programı kapsamında, üniversite öğrencisi “Değişim Elçileri” aranıyor. 

“Küresel kaynamanın etkilerini en çok hisseden; aşırı sıcaklar, aşırı yağışlar, sellerden en çok etkilenen ülkelerden birinde yaşıyoruz. Dolayısıyla bugünümüz ve geleceğimiz için, iklim kriziyle mücadeleyi birlikte büyütmeliyiz,” diyen Türetim Ekonomisi Derneği – Change.org’un proje ekibi, yeni dönemde Muğla, Adana, Trabzon, Mardin, Ağrı, Nevşehir, Manisa öncelikli olmak üzere farklı şehirlerden üniversite öğrencisi gençler arıyor.

Değişim Elçileri Programı, çeşitli şehirlerden üniversite öğrencisi gençlerin bir araya gelmesini sağlıyor; onların kendi şehirlerinde iklim krizi ile mücadele için değişim yaratmak üzere birbirlerinden ilham alarak kampanyalar yürütmelerine ve karar alıcılar ile görüşmelerine destek oluyor.

Değişim Elçileri Programının ilk dönemine, 7 şehirden 11 üniversite öğrencisi katıldı ve 11 kampanya başlattı. Bu kampanyalara toplam 50 binden fazla imza geldi ve 4 kampanyada etki yaratıldı. Bu kampanyaları inceleyebileceğiniz sayfa:

İkinci döneme başvuru için son tarih, 11 Temmuz Perşembe, 15:00! Program süresince eğitimler çevrimiçi (Zoom’dan) ilerleyecek ve katılım ücretsiz.

Değişim Elçileri programının başvuru formuna buradan ulaşılabilir.

Herhangi bir katılım ücreti olmayan ve çevrimiçi (Zoom’dan) ilerleyecek bu programa dahil olmak için başvuru formunu doldurmanın yanında, formda belirtilen şekilde bir video iletilmesi gerekiyor.

Programda Neler Yapılacak?

  • Öncelikle aynı amaç için bir araya gelmiş bir topluluk oluşacak. Eğitimler öncesinde birebir görüşmelerle ihtiyaçlar belirlenecek. Program 5 ay sürecek, Aralık 2024 sonuna kadar ekip ile birlikte çalışılacak.
  • Katılanlara “İklim Kampanyacılığı & Savunuculuğu” ve “İklim Krizi ile Mücadele” eğitimleri verilecek. Bu eğitimler 20 Temmuz, 27 Temmuz ve 3 Ağustos Cumartesi tarihlerinde çevrimiçi (Zoom’dan) gerçekleşecek. Her oturum 2,5 saat sürecek.
  • Eğitimlerin ardından öğrenciler kendi şehirlerine yönelik bir kampanya tasarlayacak, başlatacak ve yürütecek. İlerleyen aylarda da kampanya ile ilgili karar alıcı görüşmeleri yapılacak. Kampanya başlatma, yürütme süreci ve karar alıcılar ile görüşme sürecinde iklim ekibi destek olacak.
  • Her ay iklim krizi ile bağlantılı çeşitli temalarda çevrimiçi buluşmalar düzenlenecek. Konular ve temalar katılımcılarla birlikte belirlenecek.
  • Ekim ayında ise Etkili İletişim ve Lobicilik eğitimleri düzenlenecek.
  • Programı tamamlayan katılımcılar e-sertifika almanın yanı sıra, “Değişim Elçisi” olarak, net sıfır karbon bir gelecek için etki yaratmaya devam edecek.

Kimler Katılabilir?

Muğla, Adana, Trabzon, Mardin, Ağrı, Nevşehir, Manisa şehirlerinden katılımcılar öncelikli olmak üzere, iklim kriziyle mücadele ve karbon nötr bir gelecek için etki yaratmak isteyen üniversite öğrencisi gençler katılabilir. Katılımcılar belirlenirken cinsiyet dengesi, etnik çeşitlilik ve eşit dağılım gözetilecek.