Van’ın Başkale ilçesi ile Hakkari-Yüksekova sınırının kesiştiği noktadan başlayıp Irak topraklarına kadar uzanan yaklaşık 150 kilometre uzunluğundaki vadi boyunca akan Zap suyu son yıllarda üzerinde kurulan baraj ve kum ocaklarının faaliyetleri sonucu tahrip oluyor.
Birçok yerleşim yerinin içinden geçen ve çeşitli endemik canlıların yaşadığı Zap suyu, son zamanlarda debi sorunu yaşıyor. Sebebi ise üzerinde kurulu olan HES ve barajlar. Vadi üzerinde birçok baraj bulunurken, yeni barajların yapım süreci ise devam ediyor. Doğanlı, Çukurca barajları bunlardan birkaçı.
Üzerinde rafting gibi sporların sık sık yapıldığı Zap suyunun yüz yüze bırakıldığı debi sorunu, bölgedeki tarımsal faaliyetleri de olumsuz etkiliyor. Çünkü bölgede üzüm, incir gibi meyvelerin yetiştirildiği verimli bahçelerin büyük bir kısmı suyun geçtiği vadide bulunuyor.
Zap suyunu tehdit eden bir başka etmen ise her geçen gün sayısı artın kum ocakları ve HES’ler. Kum ocaklarından dolayı su son günlerde çamurlu akmaya başladı. Debi sorunundan dolayı kullanılamaz hale gelen su, bu sefer kirlilikle karşı karşıya. Kirliliğin gözler önüne serildiği görseller paylaşan yaşam savunucuları ve kent sakinleri, kirlilik kaynağının araştırılmasını talep etti.
Öte yandan geçtiğimiz günlerde, Yüksekova-Van kara yolu üzerindeki Yeniköprü mevkiindeki Zap Suyu’nda balık ölümleri meydana geldi. Toplu ölümler endişeye neden olurken bölgede inceleme yapan Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, balıklardan numune alarak ölüm gerekçesini öğrenmeye çalışacak.
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…