;
Politika

Davos 2024: “Aşırı Hava Olayları ve Yanlış Bilgi Küresel Risklerin Başında Geliyor”

aşırı hava olayları

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) yeni raporuna göre, risk uzmanları aşırı hava olaylarının ve yanlış bilgilerin önümüzdeki birkaç yıl içerisinde küresel bir krizi tetikleme olasılığının yüksek olduğunu düşünüyor.

Aşırı hava koşulları 2024’te en büyük risk olarak tanımlanırken, yanlış bilgi ve dezenformasyon ikinci sırada yer aldı. Birçok seçimin yapılacağı bu yılda milyarlarca insanın sandık başına gidecek olması bu durumu daha büyük bir tehdit haline getiriyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nden Hindistan’a ve Meksika’ya kadar önemli ekonomiler bu yıl seçime gidecek. Bu da sanayi devleri ve siyasi liderlerin 2025’e kadar politik ortamı yoklamak için anketlere ve tahminlere yönelmelerine yol açacak.

Raporda, “Yanlış bilgi ve dezenformasyonun yaygın kullanımı ve bunları yaymaya yönelik araçlar, yeni seçilen hükümetlerin meşruiyetine zarar verebilir” uyarısında bulunuldu.

Gelecek hafta yapılacak yıllık WEF toplantısı öncesinde Zurich Insurance Group ve Marsh McLennan ile ortaklaşa hazırlanan raporda, “Sonuçta ortaya çıkan huzursuzluk, şiddetli protestolardan nefret suçlarına, sivil çatışmalara ve terörizme kadar genişleyebilir” diye eklendi.

10 yıllık bir ufukta, biyolojik çeşitlilik kaybı ve Dünya sistemlerindeki kritik değişiklikler de dahil olmak üzere çevresel riskler sıralamada en üst sırada yer alırken, yanlış bilgi, dezenformasyon ve yapay zekanın (AI) olumsuz sonuçları bunu takip etti.

Bunun yanı sıra ankete katılan risk uzmanlarının üçte ikisi, önümüzdeki 10 yıl içinde “orta ve büyük güçlerin rekabet ettiği, bölgesel kural ve normları belirlediği, uyguladığı” çok kutuplu veya parçalanmış bir dünya düzeninin ortaya çıkmasını bekliyor.

WEF Başkanı Borge Brende düzenlediği basın toplantısında, İsviçre’nin kayak merkezi Davos’ta düzenlenecek 54. yıllık WEF toplantısının, Gazze ve Ukrayna’daki savaşlardan artan borç ve yaşam maliyetlerine kadar uzanan bugüne kadarki en karmaşık jeopolitik ortamda gerçekleşeceğini söyledi.

Zurich Insurance Group sürdürülebilirlik riskleri başkanı John Scott, anketin kötümser görünümünün muhtemelen son dört yılda ortaya çıkan ve toplum üzerinde zincirleme etkileri olan bir dizi risk tarafından tetiklendiğini söyleyerek, COVID-19 pandemisi ve ardından gelen karantinalardan Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline kadar bir dizi olaya dikkat çekti.

Marsh McLennan’ın Avrupa’dan Sorumlu Ticari Direktörü Carolina Klint ise, “Bu, küresel tedarik zincirlerinin darbe üzerine darbe almasına neden oldu” diye ekledi.