CVK A. Ş.’nin Balıkesir’in Altıeylül ve İvrindi ilçelerinde yapmayı planladığı “Sarıalan Altın Madeni Projesi” hakkında 2022’de verilen “ÇED Olumlu” kararı, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, TEMA Vakfı ve Gökçeyazı köylüleri tarafından dava edilmiş, bilirkişi raporları nedeniyle dava kaybedilmiş ve karar Danıştay’a temyiz edilmişti.
Danıştay, Balıkesir 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı bozdu ve yeniden bilirkişi keşfi yapılmasına karar verdi.
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, karardan dolayı tüm davacılar olarak çok sevinçli olduklarını söyleyerek şunları ekledi: “Diğer yandan şirketin İşletme ruhsatı ve Çalışma Ruhsatı iptali için açtığımız davalardan da benzer sonuçlar almayı bekliyoruz. Türkmen Dağı İliç olmasın diye mücadelemize devam edeceğiz.”
Türkmen Dağı’nda, CVKMadencilik tarafından Balıkesir ilinin İvrindi ve Altıeylül ilçelerine bağlı en az 16 köyü etkileyecek olan bir Altın Madeni Projesi gerçekleştirilmek isteniyor. Proje, Türkmen Dağı’ndaki ormanları, Gökçeyazı, Sarıalan, Çamköy, Sofular ve daha pek çok köyün tarım alanlarını, meralarını ve hazine arazilerini yok edecek. Ruhsat Alanı 15 bin 627 dönüm, ÇED alanı ise 9 bin 133 dönüm. ÇED alanının 6 Bin 822 dönümü orman, 1.615,5 dönümü özel mülkiyet (tarım arazisi), 676,3 dönümü hazine arazisi, 19,5 dönümü ise mera statüsünde.
Proje süresi 9 yıl. Proje kapsamında 2 adet açık ocak, 4 adet yeraltı galeri ocağı, kırma tesisi, zenginleştirme tesisi, atık barajı, pasa depolama alanları, bitkisel toprak depolama alanları, cevher stok alanları var. Açık ocak alanlarından birisi 170 metre derinliğinde ve Sarıalan köyünün evlerine yalnızca 250 metre mesafede. Atık Barajı, Gökçeyazı köyünün hemen yakınında, meralarının üstünde. 4 adet yeraltı galerisi ise tüm Türkmen Dağı’nın altını kaplıyor. Çamköy’ün evlerinin altında yeraltı galerisi var. Hem açık ocak hem de yer altı galerilerinde susuzlaştırma yapılacak. Ayrıca hemen her gün patlatmalar yapılacak. Bu nedenlerle yer altı ve yüzey suları rejimi bozulacak ve sular kirlenecek.
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…