Ekonomi

COP30’un Ev Sahibi Tarihin En Büyük Karbon Kredisi Satışını Gerçekleştiriyor

COP30’a ev sahipliği yapacak olan Brezilya’nın Amazon bölgesi eyaleti Para, tarihin en büyük karbon kredi satışını gerçekleştiriyor. Hükümetler ve çok uluslu şirketlerden oluşan bir koalisyon, yağmur ormanlarını korumak için Para eyaletine 180 milyon dolar ödemeyi vaat etti.

Gelişmiş ülkelerden ve şirketlerden oluşan bir koalisyon, Amazon Yağmur Ormanları’ndan 180 milyon dolar değerinde dev bir karbon kredisi alımını kabul etti. Bu, tarihin en büyük alımı olarak tanımlandı.

Orman koruma ve sürdürülebilir finansmanı teşvik etmek amacıyla 2021’de kurulan Emisyonları Orman Finansmanını Hızlandırarak Düşürmek (LEAF) adlı koalisyon, imzalanan anlaşmayı Brezilya’nın Para eyaleti ile duyurdu.

Önümüzdeki yıl düzenlenecek COP30 İklim Zirvesi’ne, bu eyaletin Belem şehri ev sahipliği yapacak. Söz konusu eyalet geçen yıl ülke çapında Amazon Ormanları’ndaki en büyük kaybı yaşamıştı. Geçen yıl, Uruguay büyüklüğünde, yaklaşık 170 bin kilometrekarelik bir alan yok edildi.

New York’ta yapılan bir basın toplantısıyla karbon kredisi girişimini duyuran Para Eyalet Valisi Helder Barbalho, uluslararası basına yaptığı açıklamada, anlaşmanın bir kısmının yerli ve yerel topluluklara ayrılacağını belirtirken, anlaşmayı “olağanüstü” olarak tanımladı.

Tarihin en büyük karbon kredisi satışı olacağını vurgulayan Barbalho, “Canlı ormanları değerli kılmayı hayal ediyoruz, ölü ormanların ihtiyaç duyduğu şeyi gerçeğe dönüştürerek ormanın değer kazanmasını sağlamak istiyoruz” dedi.

Amazonlar İçin Önemli Bir Fırsat

Amazon, Bayer, BCG ve H&M Grubu gibi yaklaşık 30 çok uluslu şirket, projeden karbon kredilerini ton başına 15 dolar karşılığında satın alacak. Birleşik Krallık, ABD, Norveç ve Güney Kore hükümetleri de anlaşmayı destekleyerek, özel sektörden alıcı bulunamazsa, ton başına 15 dolardan bir kısmını satın alma garantisi veriyor. Koalisyon, daha düşük bir fiyatla, ton başına 10 dolardan kredi satan Kosta Rika ve Gana’da da daha küçük projeler oluşturdu.

İklim değişikliğiyle mücadele amacıyla orman koruma ve karbon kredisi pazarlarını geliştiren bir organizasyon olan Emergent’in CEO’su ve LEAF koalisyonunun koordinatörü Eron Bloomgarden, “LEAF’ın yaklaşımı, tropik ormansızlaşmayı durdurmak ve tersine çevirmek için 2030’a kadar en iyi ve belki de son şansımızı temsil ediyor. Bu yaklaşım, küresel güney ülkelerine iklim finansmanı sağlamak için milyarlarca doların yönlendirilmesini sağlıyor” dedi.

Kasım ayında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleşecek COP29’da masada olacak iklim finansmanı görüşmeleri öncesinde, gelişmiş ülkeler LEAF koalisyonu gibi girişimler aracılığıyla özel yatırımların rolünü vurgulamaya devam ederek Kuzey’den Güney’e fon akışını sağlamaya çalışıyor.

Brezilya Amazonu’ndaki ikinci en büyük eyalet olan Para, 2020 yılından itibaren yaklaşık 5 milyon hektar ormanın restore edilmesini ve 2036 yılına kadar net sıfır orman emisyonuna ulaşmayı hedefleyen bir emisyon azaltım stratejisi taahhüt etti. Eyalet, tüm sığır ve manda tedarik zincirleri için zorunlu bir izleme sistemi de kurdu. 2021’de hafif bir artışın ardından, Para’nın ormansızlaşması 2022 ve 2023 yıllarında azaldı.

Paylaş

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024