Bakü’deki toplantıda temsil edilen dünya hükümetleri, zengin ulusların, yoksul ülkelerin küresel ısınmanın kötüleşen etkileriyle başa çıkmasına ve seragazı emisyonlarını azaltmasına yardımcı olmak için yüz milyarlarca dolarlık hibe sözü vermesini sağlayacak kapsamlı bir plan üzerinde anlaşmaya varmakla görevlendirildi.
Ekonomistler, gelişmekte olan ülkelerin bu on yılın sonuna kadar yılda en az 1 trilyon dolara ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Zengin ülkeler ise bahsi geçen miktarın büyük bir bölümünün kendi kamu bütçelerinden değil, özel sektör ve kamu bankaları gibi farklı kaynaklardan elde edilmesi konusunda ısrarcı. Gelişmekte olan ülkeler ise tam tersi bir pozisyonu savunuyor.
Müzakereler ayrıca, iklim inkarcısı Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönüşü öncesinde, dünyanın en büyük seragazı emisyonu kaynağı olan ABD’nin rolüne ilişkin belirsizlik nedeniyle de gölgelendi.
COP29 başkanlığı Cuma sabahı delegelere gönderdiği bir notta, “Bakü’deki çalışmalarımızı sonuçlandırmamıza yardımcı olacak önerileri sunmak amacıyla tarafları gruplar içinde ve gruplar arasında işbirliği yapmaya devam etmeye teşvik ediyoruz” dedi.
Gün sonuna kadar bir anlaşmaya varılması umuduyla yeni bir anlaşma taslağının Bakü’de öğle saatlerinde açıklanacağı belirtildi. Ancak müzakereciler taslağın Türkiye saati ile 17.00’da yayımlanma ihtimali üzerinde de duruyor. COP’lar genelde planlanan günde bitmiyor.
IEA Başkanı Fatih Birol, enerji dönüşümünde çevre politikalarından ziyade sanayi ve arz güvenliği stratejilerinin etkili…
SHURA, 2024’te Türkiye’nin yenilenebilir enerji odaklı enerji dönüşümünün hızlandığını ve hedeflerin yukarı yönlü revize edildiğini…
Gönüllü karbon piyasalarını düzenleyecek kuralların standartlaştırılması, uzun süredir tartışma konusuydu. İklim Zirvesi’nde nihayet anlaşmaya varıldı…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Demircan, yenilenebilir enerjideki yatırımlarla şu ana kadar 132 milyar…
Japonya'nın çevre ve sanayi bakanlıkları, seragazı emisyonlarını 2035 yılına kadar 2013 seviyelerine göre %60 oranında…
BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün desteğiyle 22 ülke biyoçeşitlilik kaybı, arazi bozulması, iklim değişikliği ve…