Politika

COP29’un Ev Sahibi Azerbaycan İklim Eylem Planını Güçlendiriyor

Ülkenin üst düzey bir yetkilisi yaptığı açıklamada, bu yıl Kasım ayında COP29 iklim zirvesine ev sahipliği yapacak Azerbaycan’ın, zirve öncesinde ulusal emisyon azaltma hedefini güçlendireceğini söyledi.

Tüm ülkelerin, ulusal iklim hedeflerini bir sonraki yılın sonuna kadar güncellemeleri gerekiyor. Ancak bu yıl çok az sayıda hükümetin bunu yapması bekleniyor. Azerbaycan ise erken harekete geçerek diğer ülkeleri adım atmaları için teşvik etmeyi amaçlıyor.

COP29 zirvesi CEO’su ve Azerbaycan Enerji Bakan Yardımcısı Elnur Soltanov, hedef hakkında şunları söyledi: “En azından bir kısmını ve umarım tamamını COP’tan önce duyurmayı planlıyoruz. Ve herkese aynı yolu izlemeleri için sinyaller gönderiyoruz.”

Brüksel’deki bir etkinlikte konuşan Soltanov, ülkesinin yeni hedefinin ne olacağını belirtmedi. Ancak bunun 1,5 derece hedefiyle uyumlu olacağını ve geçen yılki COP28 iklim zirvesinde müzakere edilen anlaşmaları yansıtacağını söyledi. Geçtiğimiz yıl ülkeler fosil yakıtlardan uzaklaşma taahhüdünde bulunmuşlardı.

Bugün Azerbaycan’ın enerjisinin neredeyse tamamı fosil yakıtlardan üretiliyor, ancak hükümet rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynakları genişletmeyi hedefliyor. Ülkenin mevcut iklim hedefi, emisyonları 1990’daki seviyelere kıyasla 2030’a kadar %35, 2050’ye kadar ise %40 azaltmak.

Bu, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak için gerekli olduğunu söylediği küresel net karbondioksit emisyonlarını 2050’ye kadar sıfırlama şartı göz önüne alındığında çok zayıf bir hedef.

Ülkelerin mevcut iklim taahhütlerine rağmen, iklim değişikliğinin ana nedeni olan fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan karbon emisyonları geçen yıl rekor seviyeye ulaştı.

Soltanov, Azerbaycan’ın güçlendirilmiş hedefinin ekonomisinin tüm sektörlerini ve tüm seragazı emisyonlarını kapsayacağını, yani sadece CO2’yi değil, petrol ve gaz altyapısından atmosfere sızan metan gibi diğer gezegeni ısıtan gazları da ele alacağını söyledi.

Kasım ayında Bakü’de yapılacak COP29 zirvesinin ana görevi, zengin ülkelerin yoksul ulusların iklim değişikliğiyle başa çıkmasına yardımcı olmak için ödeyeceği yeni yıllık finansman hedefi üzerinde anlaşmaya varmak.

Gelişmekte olan ülkelerin çoğu, daha fazla mali destek almadan, emisyonları daha hızlı azaltmaya yönelik hedeflerini yükseltmeyi imkansızlıklar nedeniyle kabul edemeyeceklerini söylüyor.

Önceki Haberler

İklim Dezenformasyonuna Karşı BM Destekli Yeni bir Girişim Başlatıldı

Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…

25 Kasım 2024

Greta Thunberg Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı ile Bir Araya Geldi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…

25 Kasım 2024

Plastik Anlaşması için Müzakereler Başlıyor

175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…

25 Kasım 2024

Azerbaycan’daki COP29 İklim Zirvesinde Neler Yaşandı?

Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…

25 Kasım 2024

Türkiye Enerjide Pahalı, Kirli ve Dışa Bağımlılığı Artıran Bir Yola Girdi!

İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…

24 Kasım 2024

Suudi Arabistan Fosil Yakıtlardan Uzaklaşma Tartışmalarının İlerlemesini Engelledi

Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…

24 Kasım 2024