Aralarında Dünya Bankası’nın da bulunduğu bir grup kredi veren kuruluş, yoksul ve orta gelirli ülkelere yönelik finansmanın 2030 yılına kadar 120 milyar dolara çıkarılması yönünde ortak bir hedef açıkladı; bu, 2023’teki miktara göre yaklaşık %60’lık bir artış anlamına geliyor.
İrlanda İklim Bakanı Eamon Ryan Reuters’e yaptığı açıklamada, “Bunun çok iyi bir işaret olduğunu düşünüyorum. Çok faydalı” derken bunun tek başına yeterli olmayacağını da hatırlattı ve ülkelerin ve şirketlerin katkı yapmasının önemine dikkat çekti.
Azerbaycan’daki konferansın temel amacı, iklim projelerine trilyonlarca dolara ulaşan teminat sağlayacak geniş kapsamlı bir uluslararası iklim finansman anlaşmasını güvence altına almaktır.
Gelişmekte olan ülkeler, küresel ısınmada tarihsel olarak en büyük sorumluluğu olan ve bazıları aynı zamanda büyük fosil yakıt üreticileri olan zengin, sanayileşmiş ülkelerden büyük taahhütler almayı umuyorlar.
İklim aktivisti Harjeet Singh, “Gelişmiş ülkeler yalnızca emisyonları azaltma yönündeki tarihi görevlerini ihmal etmekle kalmadı, aynı zamanda fosil yakıta dayalı büyümeyi de sürdürüyorlar” dedi.
Zengin ülkeler, gelişmekte olan ülkelerin temiz enerjiye geçişine ve ısınan dünyanın koşullarına uyum sağlamasına yardımcı olmak için 2009 yılında yılda 100 milyar dolar katkıda bulunma sözü verdiler. Ancak bu ödemeler ancak 2022’de tamamen karşılandı ve taahhüt bu yıl sona eriyor.
Bilim insanları, 2024’ün tarihteki en sıcak yıl olma yolunda ilerlediğini ve küresel ısınmanın ve etkilerinin beklenenden daha hızlı ortaya çıktığını söylüyor.
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, artık onlarca yıldır süren küresel ısınmaya yönelik uluslararası sürecin yeterince hızlı ilerlememesinden endişe duyduğunu söyledi.
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…