11 Kasım’da Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de başlayan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı’nda Türkiye, ev sahibi Azerbaycan’ın yanında bir pavilyonla temsil ediliyor. Bir önceki zirvenin (COP28) ev sahibi Birleşik Arap Emirlikleri (UAE) ve gelecek zirvenin (COP30) düzenleyicisi Brezilya’nın pavilyonlarının da yanında bulunan Türkiye Pavilyonu, konferans alanındaki tek Türkiye temsilciliği değil. Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanlığı da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın “Sıfır Atık Projesi” ve bu konudaki katkılarının aktarıldığı bir pavilyon düzenledi. Emine Erdoğan’ın “The World is Our Common Home” (Dünya Bizim Ortak Evimiz) isimli kitabının tanıtımının da yapıldığı pavilyonda Emine Erdogan “Sıfır Atık projesinin Öncüsü” olarak sunuluyor.
Pavilyonda bulunan görsellerin birinde Emine Erdoğan, “Dünyayı ben mi kurtaracağım diye düşünenlere seslenmek istiyorum: EVET, sen kurtaracaksın! Dünyayı bizler kurtaracağız. Bu gidişata dur diyecek son nesil biziz” sözleri ve fotoğrafları yer alıyor. Pavilyonda ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, eşi Emine Erdoğan’ın çevre için yaptığı çalışmaları takdir eden bir konuşması da yer alıyor: “Tükenen doğal kaynaklar ve bilinçsiz tüketim sonucu çocuklarımıza kirlenmeye yüz tutmuş bir dünya bırakamayız. Bu anlayışla, daha eşitlikçi ve yaşanabilir bir dünya arzusuyla Sıfır Atık Hareketi’ni yaygınlaştırdık. Eşim Emine Erdoğan’ın öncülüğünde ülkemizde başlatılan Sıfır Atık Hareketi Birleşmiş Milletler’de, 105 ülkenin ortak sponsorluğunda, alınan kararla küresel ölçekte başlatıldı.”
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 14 Aralık 2022 tarihinde 77. oturumunda 30 Mart gününün her yıl kutlanacak Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak ilan edilmesine ilişkin Türkiye’nin verdiği önergeyi kabul etmişti.
COP29’a katılan ülke liderleri arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bulunuyor. Erdoğan, Zirve’nin ikinci günü gerçekleştirilen liderler fotoğrafında, Azerbaycan Başkanı İlham Aliyev’in hemen yanında yer aldı. Emine Erdoğan’ın da zirvede çeşitli temaslar kurması ve ziyaretler gerçekleştirmesi bekleniyor.
Bu arada Türkiye, Azerbaycan’ın Bakü kentinde dün başlayan COP29’da 2053 uzun vadeli iklim strateji belgesini de BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne (UNFCCC) sundu. Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon hedefine önemli katkı sağlayacağı iddia edilen belgede kömürden çıkışa dair bir politika yer almıyor. Hatta belgede kömüre dair bir ifade de bulunmuyor; fosil yakılardan çıkış veya uzaklaşmayla ilgili herhangi somut bir veri yer almıyor. Sadece uyum başlığı altında genel bir hedef olarak, “mevcut fosil yakıta dayalı tesislerin altyapısının gözden geçirileceğinden” söz ediliyor.
Milas'a bağlı İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nda Limak Holding ve İçtaş Holding ortak iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı'nın kömür…
2024 yılı boyunca 12 bin 863 Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Gerekli Değildir duyurusu; Çevre, Şehircilik…
Eski AB Çevre Komiseri Virginijus Sinkevičius, iklim krizi konusunda geri adım atılmaması gerektiği konusunda uyarılarda…
İnsan sağlığı ve çevre üzerinde büyük risk oluşturan plastik krizi şiddetlenirken plastik endüstrisi, önümüzdeki 20…
İlk başkanlık döneminde ABD’yi Paris İklim Anlaşması’ndan çeken ve 125’ten fazla çevre koruma mevzuatını zayıflatan…
Dünya Meteoroloji Örgütü, iklim değişikliği etkilerinin 2024’te dünyayı etkisini aldığını duyururken, fosil yakıtlardan bir an…