Gelecek sene iklim müzakerelerine ev sahipliği yapacak Azerbaycan’ın üst düzey bir yetkilisi, gazın diğer fosil yakıtlara göre temiz bir enerji olduğunu iddia etti. Ancak bilim, gazın küresel ısınmayı 1,5 derecede sınırlama çabalarını sekteye uğratacağını söylüyor.
Gelecek yılki iklim müzakereleri Azerbaycan’da düzenlenecek. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in dış politika danışmanı Hikmet Hacıyev ise, küresel enerji geçişinde ülkenin gaz rezervlerinin kullanılabileceğini iddia etti.
Hacıyev gazetecilerle yaptığı toplantıda, “Azerbaycan aynı zamanda gaz ihraç eden bir ülke ve gaz – diğer enerji kaynaklarıyla karşılaştırıldığında – çok daha temiz bir enerji türü. Ülkenin ciddi bir gaz potansiyeli var” dedi. BP’nin 2021 Dünya Enerji İstatistik İncelemesi’ne göre ülkede tahmini 2,5 trilyon metreküp gaz rezervi bulunuyor.
Gazın yakılmasından kaynaklanan emisyonlar kömür veya petrolden kaynaklanan emisyonlara nazaran daha düşük olsa da, yeşil enerji kaynaklarına kıyasla çok daha yüksek. İklim bilimciler, artan gaz üretiminin iklim değişikliğinin en büyük etkenlerinden biri olduğunu ve ısınmayı sanayi öncesi seviyelere göre 1,5 derecede sınırlama çabalarını sekteye uğratabileceğini söyledi.
Bu ay BAE’de yapılan COP28 müzakerelerinde COP29’un Bakü’de düzenlenmesi kararı, 2024 BM iklim zirvesinin yeri konusunda aylardır süren jeopolitik çıkmazı çözmüştü. Azerbaycan’ın teklifi, onlarca yıldır süren çatışmaların ardından yakın zamanda temel barış anlaşması ilkelerini kabul eden Ermenistan da dahil olmak üzere yaklaşık 200 ülkeden onay aldı.
Hajiyev, “Bu durumdan bir çıkış yolu bulduğumuza sevindim. Artık iklim eylemi ile barış gündemi arasında bir koalisyon kurabiliriz” diye konuştu. Ancak iklim kampanyacıları BM iklim müzakerelerinin başka bir fosil yakıt üreticisi ülkede düzenlenmesinden endişeli.
Bu tür eleştirilere yanıt vermesi istenen Hacıyev, petrol ihraç eden ülkelerin örnek teşkil etmesi gerektiğini ve zirveye ev sahipliği yapmanın bir paradoks değil tamamlayıcı olduğunu söyledi. OPEC+ üyesi olan ülkenin fosil yakıtlardan derhal vazgeçmek yerine “geçiş yaklaşımını” desteklediğini de sözlerine ekledi.
“Sondajı ne zaman bırakacağız? Buna net bir cevabım yok” diyen Hajiyev, ülkenin iş ortaklarıyla daimi sözleşmeleri yerine getirmek zorunda olduğunu kaydetti. BP, ülkenin en büyük yabancı yatırımcısı konumunda.
Hajiyev, plastiklerde kullanımı da dahil olmak üzere, enerji talebinin ötesinde fosil yakıtlara hâlâ ihtiyaç olduğunu söyledi: “Konu fosil yakıtlar olunca oldukça gerçekçi ve geniş bir vizyona sahip olmalıyız.”
Hajiyev ayrıca ülkenin rüzgar ve güneş de dahil olmak üzere yeşil enerjiye yönelik yeni yatırımlarına ve yeşil Azeri enerjisini Hazar Denizi’nde planlanan rüzgar santrallarından Avrupa’ya aktarmak için Karadeniz’in altında bir elektrik kablosu inşa etme çabalarına dikkat çekti.