Her yıl yaklaşık 200 ülke, iklim değişikliğiyle mücadele ederken ortak çabalar konusunda anlaşmaya varmak amacıyla COP olarak anılan iki haftalık “Taraflar Konferansı” için bir araya geliyor. Bu yılki zirve 30 Kasım-12 Aralık tarihleri arasında Birleşmiş Arap Emirlikleri (BAE) ev sahipliğinde gerçekleşecek.
Müzakereler dünyanın farklı bölgelerinde yapılırken, gelecek yıl Doğu Avrupa’da gerçekleşmesi planlanıyordu. Ancak Ukrayna savaşı kaynaklı jeopolitik gerilimler ülkelerin bir konum üzerinde anlaşmasına engel oldu.
Rusya bu yılın başında COP29’un bir AB ülkesinde yapılmasına karşı çıkmıştı. AB, Ukrayna’nın işgalini kınadı ve savaş nedeniyle Moskova’ya yaptırım uyguladı.
Ermenistan ve Azerbaycan da COP29’a ev sahipliği yapmayı teklif etti – ancak Azerbaycan’ın geçen ay Dağlık Karabağ’da askeri bir operasyon düzenlemesi nedeniyle iki ülkenin de birbirini veto etmesi bekleniyor.
Bulgaristan Çevre Bakanı Julian Popov şu an için bir çözüm olmadığı söylerken, ülkelerin gelecek yılki zirvenin “nasıl kurtarılacağına” odaklandığını ifade etti.
BM’nin Doğu Avrupa grubunda yer alan 23 ülkenin ev sahibi konusunda oybirliğiyle karar vermesi gerekiyor. AB üyesi olan Bulgaristan, COP29’a ev sahipliği yapmaya gönüllü oldu ancak Rusya buna karşı çıktı.
Popov, ülkelerin artık büyük etkinliğin farklı Doğu Avrupa ülkelerinde düzenlenecek bir dizi küçük konferansa bölünmesi de dahil olmak üzere olağandışı seçenekleri tartıştığını söyledi. Bulgaristan’ın hâlâ ev sahipliği yapmaya istekli olduğunu da ekledi. Ev sahibi ülke COP başkanlığını üstlenirken, müzakerelere rehberlik etmede kilit bir rol oynayacak.
Zirvenin gerçekleştirileceği yer genellikle önceden kararlaştırılıyor. Böylece ev sahibi ülke on binlerce delegeye ev sahipliği yapmak adına hazırlıklarına başlayabiliyor. 2025 zirvesi – COP30 – Brezilya’da gerçekleşecek.
COP29’un ev sahibi üzerinde anlaşmaya varılamazsa zirve, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin merkezinin bulunduğu Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenebilir. Almanya’nın İklim Elçisi Jennifer Morgan ise Doğu Avrupa grubunun bir sonuca varmasını beklediklerini ve umutlu olduklarını söyledi.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…