COP29 başkanlığı, gelişmiş ülkelerin 2035 yılına kadar yılda 250 milyar dolar sağlamayı taahhüt ettiği yeni bir iklim finansmanı anlaşması taslağı yayımladı.
Taslakta ayrıca, tüm kamu ve özel kaynaklardan gelen finansmanı da içerecek şekilde 2035 yılına kadar yıllık 1,3 trilyon doların bir araya getirilmesi yönünde daha geniş bir hedef belirlendi.
Avrupalı bir müzakereci Reuters’e, yeni anlaşma taslağının çok maliyetli olduğunu ve katkıda bulunan ülke sayısını artırmaya yetmediğini söyledi.
Müzakereci, “Kimse bu rakamdan memnun değil, çünkü bu rakam yüksek ve katılımcı tabanının artması konusunda neredeyse hiçbir şey yok” dedi.
Hazar Denizi kıyısındaki Bakü’de düzenlenen COP29 iklim zirvesinde temsil edilen dünya hükümetleri, yoksul ülkelerin küresel ısınmanın kötüleşen etkileriyle başa çıkmasına ve emisyonlarını azaltmasına yardımcı olacak kapsamlı bir finansman planı üzerinde anlaşmaya varmakla görevlendirilmişti.
Müzakerelerin bugün (22 Kasım) tamamlanması planlanıyor ancak nihai bir anlaşmaya varılmasının zor olması durumunda uzatmaya gidilebilir.
2020'de Marmara Denizi’ni etkisi altına alarak büyük ekolojik zararlara yol açan müsilaj, Boğaz ve Çanakkale…
İklim değişikliği nedeniyle buzullar endişe verici bir hızla yok olurken, BM Genel Kurulu 2025 yılını…
Milyarder Michael Bloomberg, ABD'nin uluslararası iklim katkılarını sona erdirmesine rağmen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve…
Özellikle Konya bölgesinde sıkça görülen obruklar, bilinçsiz sulama ve iklim krizi ile birlikte Eskişehir’de de görülmeye başlandı.…
İklim değişikliği ile beraber karbon tutan Arktik tundrası, karbon salan bir ekosisteme dönüştü. Türkiye Bilimsel…
Correa do Lago, COP30 zirvesinde müzakerelerin, ABD'nin "iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik politikalar geliştirmeyle meşgul olduğu"…