COP29 başkanlığı, gelişmiş ülkelerin 2035 yılına kadar yılda 250 milyar dolar sağlamayı taahhüt ettiği yeni bir iklim finansmanı anlaşması taslağı yayımladı.
Taslakta ayrıca, tüm kamu ve özel kaynaklardan gelen finansmanı da içerecek şekilde 2035 yılına kadar yıllık 1,3 trilyon doların bir araya getirilmesi yönünde daha geniş bir hedef belirlendi.
Avrupalı bir müzakereci Reuters’e, yeni anlaşma taslağının çok maliyetli olduğunu ve katkıda bulunan ülke sayısını artırmaya yetmediğini söyledi.
Müzakereci, “Kimse bu rakamdan memnun değil, çünkü bu rakam yüksek ve katılımcı tabanının artması konusunda neredeyse hiçbir şey yok” dedi.
Hazar Denizi kıyısındaki Bakü’de düzenlenen COP29 iklim zirvesinde temsil edilen dünya hükümetleri, yoksul ülkelerin küresel ısınmanın kötüleşen etkileriyle başa çıkmasına ve emisyonlarını azaltmasına yardımcı olacak kapsamlı bir finansman planı üzerinde anlaşmaya varmakla görevlendirilmişti.
Müzakerelerin bugün (22 Kasım) tamamlanması planlanıyor ancak nihai bir anlaşmaya varılmasının zor olması durumunda uzatmaya gidilebilir.
SHURA, 2024’te Türkiye’nin yenilenebilir enerji odaklı enerji dönüşümünün hızlandığını ve hedeflerin yukarı yönlü revize edildiğini…
Gönüllü karbon piyasalarını düzenleyecek kuralların standartlaştırılması, uzun süredir tartışma konusuydu. İklim Zirvesi’nde nihayet anlaşmaya varıldı…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Demircan, yenilenebilir enerjideki yatırımlarla şu ana kadar 132 milyar…
Japonya'nın çevre ve sanayi bakanlıkları, seragazı emisyonlarını 2035 yılına kadar 2013 seviyelerine göre %60 oranında…
BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün desteğiyle 22 ülke biyoçeşitlilik kaybı, arazi bozulması, iklim değişikliği ve…
Akdeniz Koruma Derneği’nin dün gerçekleştirilen Olağan Genel Kurulu’na, dernek üyelerinin yeşil aklama iddiaları ve denetim…