Politika

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29’a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi. Bunu 1914 kişiyle Brezilya ve 1862 kişiyle Türkiye izledi.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de devam eden COP29 İklim Zirvesi’ne katılım zirvenin ikinci en büyük COP zirvesi olma potansiyeli taşıyor. Zirveye katılmak için 65 binden fazla delege kaydolurken, bu sayı, geçen yıl Dubai’deki rekor kıran COP’a göre 15 bin kişi daha az. Ayrıca son yedi yıldır her COP, sayı olarak bir öncekinden daha fazla oluyordu. COP29 ile beraber bu eğilim de kırılmış oldu.

Birçok dünya ve endüstri lideri zirveye katılmayacağını açıklamıştı. Papua Yeni Gine ise zengin ülkelere tepki göstermesi nedeniyle zirveye katılmadı. Tüm bunlara rağmen Bakü’deki zirvenin büyüklüğü, geçmişteki büyük COP’ları, özellikle de Kopenhag, Paris ve Glasgow COP’larını geride bırakıyor gibi görünüyor.

COP29’a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi. Bunu 1914 kişiyle Brezilya ve 1862 kişiyle Türkiye izledi. Türkiye’yi 1011 kişi ile Birleşik Arap Emirlikleri ve 969 kişiyle de Çin takip etti.

Çin’in delegasyonu, COP28’deki 1.296 kişilik delegasyondan daha az olsa da, son iki zirvede Çin’den yüksek katılım gerçekleşti. Nitekim COP28’den önceki 10 COP boyunca, Çin’in kaydedilen katılımcı sayısı ortalama olarak yaklaşık 100 kişi civarındaydı.

Bir Önceki COP’a Göre Artış Gösteren Eğilim Tersine İşledi

Geçen yıl Dubai’de gerçekleşen COP28, zirveye şahsen katılım sayısı anlamında 83 binden fazla kişiyle zirvelerin en büyüğü unvanına sahip. COP29 için Bakü’de kaydedilen toplam delege sayısı 66 bin 778’e ulaşırken, bu sayı önceki iki COP’un toplamları arasında bir yerde yer alıyor. 3975 “sanal” katılımcı ile bu, COP29 için toplam geçici delege sayısını 70 bin 753’e çıkarıyor.

Bu durum, 2017’de Almanya’nın Bonn şehrine COP23 için seyahat eden 16 bin katılımcıdan bu yana COP’ların büyüklüğünün artış gösterdiği son eğilimin tersine bir gelişmeyi işaret ediyor.

Bu rakamların, zirveye kayıt yaptıran delegelere dayalı geçici veriler olduğu belirtilirken, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC), zirve sona erdikten sonra, katılımcıların etkinlikte fiziksel bir rozet alarak kaydolmalarına dayalı nihai verileri açıklayacak.

Tüm Katılımcıların Adlarını İçeren Elektronik Tablolar Mevcut

Geçen yılki COP’ta, UNFCCC tarafından yayımlanan katılımcı listeleri, ilk kez zirveye kayıt yaptıran her bir kişiyi adlarıyla birlikte açıkladı. Daha önceki COP’larda, genellikle ülkeler ve BM ajansları, katılımcıların adlarının resmi listelerde görünmeden delege olarak atandığı, binlerce kişilik listeler halinde bulunuyordu. Bakü zirvesi ise bu daha şeffaf yaklaşımı sürdürerek, tüm katılımcıların adlarını içeren elektronik tablolar sağlıyor.

Bir sonraki en büyük grubu ise sivil toplum kuruluşlarından (STK’lar) gelen gözlemciler oluşturuyor. Bu grup toplamda 9881 delege ile önceki iki COP’tan sonra COP tarihindeki üçüncü en büyük toplamı oluşturuyor.

STK’larla birlikte, “gözlemci organizasyonlar” kategorisine giren birkaç başka grup da bulunuyor. Bunlar, BM organlarını, hükümetlerarası organizasyonları, diğer ajansları ve iş dünyası temsilcilerini kapsayan katılımcılardan oluşuyor. Bu grup, toplamda 2.377 kayıtlı delegeye sahip.

Son olarak, medya kayıtları ise 3.575 kişiden oluşuyor. Bu sayı 1997’deki Kyoto’daki COP3’ten sonra en yüksek ikinci geçici toplamı oluşturuyor.

Ev Sahibi Ülke Her Zamanki Gibi En Fazla Katılımı Gösterdi

COP zirvelerinde yaygın olduğu üzere, COP29’da en büyük delegasyon ev sahibi ülkeden oluşuyor. COP28 öncesinde Azerbaycan’ın delegasyonu ortalama altı kişiden oluşuyordu.

İlk 10’daki diğer ülkeler ise sırasıyla Rusya (900), Endonezya (810), Nijerya (634), Japonya (595) ve Kazakistan (478) şeklinde sıralandı. İlk 10 dışında 11. sırada Birleşik Krallık (470), 16. sırada ABD (405) ve 19. sırada Avustralya (394) yer aldı.

Azerbaycan, COP28’den bu yana delegasyon büyüklüğünde 995 kişi artışla en büyük artışı yaşayan ülke oldu. Bunu, 966 kişi artışıyla Türkiye ve 448 kişi artışıyla Rusya takip etti. En küçük delegasyonlar ise ikişer kişiyle Nijer ve San Marino, üç kişiyle Nikaragua, beşer kişiyle de Andorra ve Kuzey Kore’ye ait.

Beklendiği gibi, delegasyon büyüklüğünde en büyük düşüş, 3148 kişi ile BAE için yaşandı. Bunu 909 kişiyle Hindistan ve 649 kişiyle Fransa takip ederken, ABD delegasyonu da 434 kişi azaldı.

Katılımcıların %59’u Erkek

Geçici katılımcı listelerine göre, Afganistan’ın delegasyonu bulunmuyor . Ancak, bu hafta yayımlanan haberlere göre, Taliban yetkililerinin gözlemci olarak katıldığı bildirildi. Ermenistan ve Myanmar ise delegasyon göndermeyen diğer iki ülke oldu.

İklim değişikliği ve çevre konularında derinlemesine araştırmalar, analizler ve raporlar sağlayan bir çevrimiçi platform olan Carbon Brief’in analizine göre de, COP29 için hem şahsen hem de sanal tüm kayıtlı delegelerin cinsiyet dengesi %59 erkek ve %41 kadın olarak belirlendi.

Önceki Haberler

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Perspektifinden COP29 Kararları

Ulusal Katkı Beyanları belirlenirken toplumsal cinsiyet perspektifinin bu beyanlara ve taahhütlere yansıtılması şart. Bu açıdan…

21 Ocak 2025

Trump, ABD’yi Paris İklim Anlaşması’ndan Çekiyor

ABD’nin 47’nci başkanı seçilen Donald Trump, 20 Ocak’ta gerçekleşen yemin töreniyle dört yıl aradan sonra…

21 Ocak 2025

Küresel Isınmaya Neden Olan Gaz Seviyeleri 2024’te Rekor Kırdı

Yapılan incelemeler sonucunda, küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit yoğunluğundaki artışın 2024 yılında rekor seviyeye ulaştığı…

21 Ocak 2025

İklim Olayları ABD’de Konut Sigortası Maliyetlerini Artırdı

ABD'nin California eyaletinin Los Angeles kenti ve çevresindeki yangınlar binlerce yapıyı kül ederken sigorta sektöründeki…

21 Ocak 2025

“COP29, İklim Finansmanının Değişen Manzarasını Vurguladı”

Deloitte Türkiye Sürdürülebilirlik Hizmetleri Lideri Murat Günaydın, Bakü’deki COP29 konferansı boyunca yürütülen müzakerelerde geleneksel finansman…

20 Ocak 2025

“Adil Dönüşüm için Refah Kayıpları Hesaplanmalı ve Tazmin Edilmeli”

Kömürden çıkışın adil olması ve toplumsal destek görmesi için refah kayıplarının net olarak hesaplanması ve…

20 Ocak 2025