COP29 Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ne iki aydan az bir süre kala, ülkeler yeni bir finansman hedefi için hedefleri nasıl artıracakları konusunda boğuşmaya devam ederken, Azerbaycan Salı günü başarmayı umduğu planlarını açıkladı.
Kasım zirvesinde ülkelerin birincil önceliği, zengin ülkelerin yoksul ulusların iklim değişikliğiyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için ödeyeceği yeni bir yıllık finansman hedefi üzerinde anlaşmaya varmak. Gelişmekte olan ülkelerin çoğu, emisyonları daha hızlı azaltmaya yönelik hedeflerini, bu alana yatırım yapmak üzere daha fazla mali destek almadan, yükseltemeyeceklerini söylüyor.
Ülkelerin finansman hedefi konusunda anlaşmaya varmaktan uzak kalması nedeniyle, bu hafta COP29 başkanlığı, hedefleri artırabilecek ancak üzerinde fikir birliği sağlanması gerekmeyen bir düzineden fazla yan girişimin ana hatlarını çizdi. Bunların içerisinde, ulusal hükümetlerin benimseyebileceği yeni fonlar, taahhütler ve beyanlar bulunuyor.
Özellikle fosil yakıt üreten ülkelerin ve iklim sorunları üzerinde çalışan kamu ve özel sektör şirketlerinin gönüllü katkılarından oluşan bir fonun yanı sıra, gelişmekte olan ülkelerde iklim kaynaklı doğal afetlere yardımcı olmak için dağıtılabilecek hibeler de bu plana dahil.
COP dönem başkanlığını yürüten Muhtar Babayev, tüm taraflara ve paydaşlara yazdığı bir mektupta, bu tür yan gündemlerin “COP’un birleştirici gücünü ve ev sahiplerinin koalisyonlar oluşturmak ve ilerlemeyi yönlendirmek için ilgili ulusal kapasitelerini kullandığını” söyledi.
Örneğin, geçen yıl Dubai’de düzenlenen COP28 zirvesinde 120’den fazla ülke, yenilenebilir enerji kapasitesini 2030 yılına kadar üç katına çıkarma sözü verdi.
COP29 başkanlığı da, küresel enerji depolama kapasitesini 2022 seviyelerinin altı kat üzerine çıkararak 2030 yılına kadar 1.500 gigawatt’a ulaşma taahhüdü etrafında destek oluşturmayı umuyor.
Azerbaycan Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Babayev, gündemin “paydaşları ortak ilkeler ve hedefler etrafında bir araya getirerek hedefin artmasına yardımcı olacağını” aktardı. Babayev, “Kalan öncelikleri vurgularken, en acil sorunlardan bazılarını ele almayı umuyoruz” diye konuştu.
Başka bir deklarasyon, ülkelerin ve şirketlerin temiz hidrojen için küresel bir pazar yaratarak düzenleme, teknoloji, finansman ve standardizasyon engellerini ele almasını sağlayacak.
COP29 liderleri aynı zamanda barış ve iklim eyleminin önemini vurgulayacak bir “COP Ateşkesi” çağrısında da bulundu.
Ülkelerin mevcut iklim taahhütlerine rağmen, fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan karbondioksit emisyonları geçen yıl rekor seviyeye ulaştı. Bununla beraber kuzey yarımküre en sıcak yaz aylarını da yaşadı.
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…
Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…
İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…
Çin, kömür çıkarımı sırasında açığa çıkan metan emisyonlarını azaltma amacıyla daha sert kurallar getireceğini duyurdu. Metan,…