Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), geçen hafta Uluslararası Denizcilik Örgütü’nde (IMO) daha iddialı iklim hedeflerine karşı çıkan yaklaşık bir düzine ülkeden biriydi.
IMO’daki temsilcileri Mohamed Khamis Saeed AlKaabi, 2050 sıfır emisyon hedefine karşı çıkan Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelere katıldı. Ayrıca, 2030 ve 2040 için ara hedefler belirlenmesine de karşı çıktı.
BAE’nin COP28 başkanlığından bir sözcü, IMO müzakerelerinin kapsamlarının dışında olduğunu, ancak COP28 BAE Başkanlığının, taşımacılık dahil sektörlerin 1.5 derece hedefini canlı tutmakta önemli bir rol oynadığını düşündüğünü söyledi.
Dünya çapında mal ve insan taşıyan gemiler büyük miktarlarda kirli yakıt yakar. Endüstri, küresel emisyonların %3’ünden sorumlu.
Uluslararası hava yolculuğu gibi, uluslararası taşımacılığa da Paris Anlaşması’nda değinilmedi ve çoğu ülkenin iklim planlarının kapsamında değil.
İklim açısından hassas Pasifik ülkeleri liderliğindeki geniş bir ülke grubu, Temmuz ayında yapılacak bir sonraki deniz ortamını koruma komitesi toplantısında endüstriyi 2050 yılına kadar sıfır emisyon hedefi belirlemeye çağırdı.
Ancak ağırlıklı olarak gelişmekte olan büyük ekonomilerden oluşan bir grup, Aralık ayındaki son toplantıda, temiz yakıtların teknolojik olarak kanıtlanmadığını ve muhtemelen daha pahalıya mâl olacağını ve bu maliyetlerin tüketicilere yansıtılacağını savunarak buna karşı çıktı.
20-24 Mart tarihlerinde yapılan son görüşmelerde (ISWG-GHG-14), IMO’ya üye devletlerin giderek artan bir kısmı (45) gemiciliğin 2050 yılına kadar sıfır emisyona ulaşması gerektiği konusunda mutabık kaldı. Ayrıca 2030 (37 ülke) ve 2040 (43 ülke) için gemi emisyonlarını 1,5°C yörüngesine taşımaya yardımcı olacak ek hedeflere destek de arttı. 13 ülke IMO’nun iklim hedeflerinde herhangi bir artışa karşı çıkmaya devam ediyor.
Son IPCC Sentez Raporu, iklim değişikliğinin 1.5°C ile sınırlandırılmasının bu on yıl içinde tüm sektörlerde derin ve acil emisyon azaltımı gerektirdiği konusunda uyarıyor. İklim değişikliği halihazırda doğaya ve insanlara zarar veriyor ve insanlığın bunu sınırlandırmasının ve yaşanabilir bir gelecek sağlamasının tek yolu acil eylemdir.
IMO üyesi devletler IPCC’ye kulak vermeli ve acilen 2030 yılına kadar gemilerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını yarıya indirmeyi ve 2040 yılına kadar sıfır emisyona ulaşmayı taahhüt etmelidir. Ayrıca, savunmasız devletler üzerindeki orantısız etkiler göz önüne alındığında, bu geçişin adil ve hakkaniyetli olmasını sağlamalıdır.
Ülkeler ve sektör, denizciliğin 1,5°C’ye uyumlu geçişini sağlamak için ihtiyaç duydukları tüm araçlara sahiptir. Gemilerin enerji ve operasyonel verimliliğinin artırılması, yavaş seyir, elektrifikasyon ve rüzgâr destekli tahrik gibi tedbirler emisyonları bugünden üçte bir oranında azaltabilir.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…