Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ulusal petrol şirketi Adnoc’un CEO’su Sultan Al Jaber, tartışmalı bir şekilde, iklim krizini sona erdirmek için zamanın daraldığı şu günlerde çok önemli görülen BM’nin Aralık ayındaki COP28 zirvesinin başkanlığına atandı.
Ancak Adnoc, yeni verilere göre, 7,5 milyar varil petrole eşdeğer petrol ve gaz üretmeyi planlıyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ise net sıfır senaryolarının hedefe ulaşabilmesi için yeni fosil yakıt projelerinin hayata geçirilmemesini tavsiye ediyor.
Guardian’dan Damien Carrigton’un özel haberine göre Adnoc, dünyanın en büyük 11. petrol ve gaz üreticisi ve 2021’de bir milyar varilden fazla petrol eşdeğeri (BBOE) üretti. Önümüzdeki yıllarda üretim portföyü, şirketi bu anlamda dünyanın beşinci en büyük üreticisi konumuna taşıyacak.
Veriler, Guardian için bir Alman STK olan Urgewald tarafından Gogel veri tabanından üretildi.
Kasım 2022’de Adnoc, petrol ve gaz üretimi için “hızlandırılmış bir büyüme stratejisi” sağlamak için beş yılda 150 milyar dolarlık bir yatırım yapacağını duyurdu.
Bağımsız uzmanlar BAE’nin iklim hedeflerini ve politikalarını “son derece yetersiz” olarak değerlendirirken, BM Genel Sekreteri kısa süre önce “yeni petrol ve gazın tüm lisanslarının veya finansmanının durdurulması” çağrısında bulundu.
Al Jaber tarafından yapılan son açıklamaların, Adnoc’un yeni petrol ve gaz üretimine yönelik devasa planlarıyla bağdaştırılması da zor görünüyor.
15 Mart’ta Dubai’de düzenlenen “Road to COP28” konferansında Al Jaber, “Biz, emisyonları hızla azaltmak zorundayız” dedi. Ertesi gün, IEA yuvarlak masa toplantısında ise şunları söyledi: “Petrol ve gaz şirketlerinin net sıfır etrafında hizalanması gerekiyor.”
IEA’nın “2050’de Sıfır Emisyon: Küresel Enerji Sektörü için Yol Haritası” özel raporuna göre, sıfır emisyon hedefine ulaşmak için yeni fosil yakıt projelerinin yapılmaması, enerji tedarikinin kesintisiz ve herkesin erişebileceği şekilde sürdürülmesi gerekiyor.
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…
Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…
İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…
Çin, kömür çıkarımı sırasında açığa çıkan metan emisyonlarını azaltma amacıyla daha sert kurallar getireceğini duyurdu. Metan,…