Ekonomi

COP28’in Ev Sahibi BAE Petrol ve Gaz Yatırımlarını Katlayarak Artırıyor

COP28’e ev sahipliği yapacak Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Katar’dan sonra en büyük petrol ve gaz yatırım planına sahip üçüncü ülke.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ulusal petrol şirketi Adnoc’un CEO’su Sultan Al Jaber, tartışmalı bir şekilde, iklim krizini sona erdirmek için zamanın daraldığı şu günlerde çok önemli görülen BM’nin Aralık ayındaki COP28 zirvesinin başkanlığına atandı.

Ancak Adnoc, yeni verilere göre, 7,5 milyar varil petrole eşdeğer petrol ve gaz üretmeyi planlıyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ise net sıfır senaryolarının hedefe ulaşabilmesi için yeni fosil yakıt projelerinin hayata geçirilmemesini tavsiye ediyor.

Guardian’dan Damien Carrigton’un özel haberine göre Adnoc, dünyanın en büyük 11. petrol ve gaz üreticisi ve 2021’de bir milyar varilden fazla petrol eşdeğeri (BBOE) üretti. Önümüzdeki yıllarda üretim portföyü, şirketi bu anlamda dünyanın beşinci en büyük üreticisi konumuna taşıyacak.

Veriler, Guardian için bir Alman STK olan Urgewald tarafından Gogel veri tabanından üretildi.

COP28: Petrol mü, Net Sıfır Hedefi mi?

Kasım 2022’de Adnoc, petrol ve gaz üretimi için “hızlandırılmış bir büyüme stratejisi” sağlamak için beş yılda 150 milyar dolarlık bir yatırım yapacağını duyurdu.

Bağımsız uzmanlar BAE’nin iklim hedeflerini ve politikalarını “son derece yetersiz” olarak değerlendirirken, BM Genel Sekreteri kısa süre önce “yeni petrol ve gazın tüm lisanslarının veya finansmanının durdurulması” çağrısında bulundu.

Al Jaber tarafından yapılan son açıklamaların, Adnoc’un yeni petrol ve gaz üretimine yönelik devasa planlarıyla bağdaştırılması da zor görünüyor.

15 Mart’ta Dubai’de düzenlenen “Road to COP28” konferansında Al Jaber, “Biz, emisyonları hızla azaltmak zorundayız” dedi. Ertesi gün, IEA yuvarlak masa toplantısında ise şunları söyledi: “Petrol ve gaz şirketlerinin net sıfır etrafında hizalanması gerekiyor.”

IEA’nın “2050’de Sıfır Emisyon: Küresel Enerji Sektörü için Yol Haritası” özel raporuna göre, sıfır emisyon hedefine ulaşmak için yeni fosil yakıt projelerinin yapılmaması, enerji tedarikinin kesintisiz ve herkesin erişebileceği şekilde sürdürülmesi gerekiyor.

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024