COP28 müzakerelerinde küresel ısınmayla nasıl mücadele edileceği konusunda ülkeler arasında derin bölünmeler yaşanıyor. Bazı varlıklı Batılı hükümetler ve iklimden etkilenen ada ülkeleri, fosil yakıtlardan aşamalı olarak vazgeçmek için baskı yaparken, kaynak zengini ülkeler üretimi sürdürmek için kampanya yürütüyor.
BAE İklim Değişikliği ve Çevre Bakanı Mariam Almheiri, Reuters’e verdiği bir röportajda, fosil yakıtlardan üretimi aşamalı olarak sonlandırmanın, gelirleri için onlara bağımlı olan veya bunları kolayca yenilenebilir kaynaklarla değiştiremeyen ülkelere zarar vereceğini söyledi.
Yenilenebilir enerjiyi artırırken karbon yakalama ve depolama teknolojilerini kullanarak fosil yakıt emisyonlarını aşamalı olarak azaltma stratejisinin ülkelerin petrol, gaz ve kömür üretmeye devam ederken ısınmayla mücadele etmesini sağladığını ifade etti.
Almheiri, Tarım İnovasyon Misyonu’nun (AIM) Washington’daki iklim konferansı için oturum aralarında yaptığı açıklamada, “Yenilenebilir enerji alanı son derece hızlı ilerliyor ancak fosil yakıtlardan üretimi sonlandırabileceğimizi ve yalnızca temiz ve yenilenebilir enerjiye bağlı olabileceğimizi söyleyebilecek pozisyonda değiliz. Şu anda bir geçiş dönemindeyiz ve bu geçişin adil ve pragmatik olması gerekiyor çünkü tüm ülkeler bu kaynaklara sahip değil” dedi.
Geçen yıl Mısır’da yapılan iklim zirvesinde, AB ve küçük ada ülkeleri de dahil olmak üzere 80’den fazla ülke, tüm fosil yakıtların kademeli olarak azaltılması çağrısını nihai sonuca eklemeyi kabul etti.
Suudi Arabistan ve Çin’in de aralarında bulunduğu ülkeler ise, Mısır’dan bu dili nihai metne dahil etmemesini talep etti.
Bu ay, G7 ülkeleri, kesin bir tarih belirlememelerine rağmen, enerji sistemlerinden etkisi azaltılmamış fosil yakıtların kademeli devreden çıkarılmasının hızlandırılması taahhüt edildi.
Almheiri, OPEC üyesi BAE’nin petrol ve gaz operasyonlarının emisyon yoğunluğunu azaltmak için yeni karbon yakalama teknolojisine ve yenilenebilir kaynaklara güvenme örneğine işaret etti.
BAE’nin mevcut %25 seviyesinden 2050 yılına kadar elektriğinin %50’sini yenilenebilir kaynaklardan elde etme hedefi olduğunu ve bu hedefi güçlendirebileceğini söyledi.
Almheiri, enerjinin yanı sıra küresel gıda arzının, küresel emisyonların yaklaşık üçte birini oluşturması nedeniyle COP28’in ana odak noktası olacağını da sözlerine ekledi.
İklim krizinin finansman meselesi değil, sosyal adalet meselesi olduğunu söyleyen CHP Milletvekili Salıcı, “Fonların üreten,…
Akbelen Ormanı’nı kömür madeni için yok eden YK Enerji, Türkiye Mükemmellik Ödülleri’nde “EFQM Üstün Performansta…
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…