İklim adaleti yürüyüşü, BM polisinin aldığı sıkı güvenlik önlemleri eşliğinde COP28’deki mavi alanda gerçekleşti. Aktivistler İsrail’in Filistin işgalini bir an önce sonlandırmasını ve ateşkes ilan edilmesini talep ederken, “İklim adaleti insan hakları sorunudur” diye seslendi.
War on Want’ın yöneticisi olan iklim adaleti kampanyacısı Asad Rehman yürüyüşe dair şunları söyledi: “Güçlü ülkeler BM’ye ateşkes çağrılarımızı durdurması için baskı yapıyor. Ancak ateşkes çağrısı yapmak için BM alanından daha iyi bir yer olamaz” dedi.
BM, sivil toplumun seslerini kısıtladığı için Glasgow’daki COP26’da ilk kez ağır eleştirilerle kalmıştı. Geçtiğimiz yıl da COP27’de Mısır’daki protesto yasakları nedeniyle yürüyüş BM alanı olarak kabul edilen mavi alanda yapılmıştı.
Yürüyüşte, İsrail’in doğu sınırındaki Ürdün Nehri ile batıda Akdeniz arasındaki topraklara atıfta bulunan “Nehirden denize Filistin özgür olacak” sloganı BM tarafından yasaklandı. Filistinliler bunun Siyonizm’i reddeden bir özgürlük sloganı olduğunu iddia ediyor. İsrail ise bunu antisemitik olarak nitelendirdi.
Uluslararası kampanya grubu İklim Eylem Ağı’na liderlik eden Tasneem Essop, ateşkes çağrısı yapan protestoları kısıtlama baskısının BAE’den gelmediğini söyledi.
Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu’ndan Mehmet Dalkanat Afşin ve Elbistan'ın bir kömür santralını daha…
S&P Global Mobility’nin yeni bir çalışmasının sonuçlarına göre, elektrikli araç pazarı 2025’te, diğer segmentlerdeki durgun büyümeye…
Yeni bir raporda, iklim krizinin şiddetli seller ve felç edici kuraklıklarla milyarlarca insanı etkilemesiyle gezegenin…
Türkiye’de 2024’te Danıştay, zeytinlikleri madenciliğe açan yönetmeliği iptal etti; Kirazlıdere ve Karaburun Termik Santral Projeleri’nin…
Milas'a bağlı İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nda Limak Holding ve İçtaş Holding ortak iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı'nın kömür…
2024 yılı boyunca 12 bin 863 Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Gerekli Değildir duyurusu; Çevre, Şehircilik…