Politika

COP28 Lideri Ülkeleri Konfor Alanlarından Çıkmaya Çağırdı

COP28 Başkanı Sultan al Jaber ülkeleri konfor alanlarından çıkmaya ve iki haftalık zirve sona ermeden bir anlaşmaya varmak için birlikte çalışmaya çağırdı.

Zirve, müzakerelerin en zorlu aşamasına girdi. Genel kurul oturumunu açarken zirvenin başkanı Sultan Al Jaber, “Lütfen bu işi halledelim” dedi.

Konferansın 12 Aralık’ta planlanan bitişine günler kala, ülke bakanları Cuma günü müzakerelere katılıyor.

COP28’deki yaklaşık 200 ülkenin, sıcaklıkları arttıran emisyonların ana kaynağı olan fosil yakıtlar sorununu nasıl ele alacağı hâlâ çözülmemiş durumda. En az 80 ülke, fosil yakıt kullanımının nihai olarak sona erdirilmesi çağrısında bulunan bir COP28 anlaşması talep ediyor.

Fosil yakıtların gelecekteki rolünü hiçbir zaman doğrudan ele almayan 30 yıllık BM iklim zirvelerinden sonra böyle bir pozisyon eşi benzeri görülmemiş bir durum olacak.

Kanada’nın Çevre Bakanı Steven Guilbeault, bir anlaşma sağlanabileceği konusunda umutlu. Guilbeault, “Fosil yakıtlara dair bir dil ile Dubai ve COP28’den ayrılacağımıza inanıyorum. Bazılarının arzu ettiği kadar iddialı olmasa bile, tarihi bir an olacaktır” dedi.

BM iklim şefi Simon Stiell, ülkelere bir çağrıda bulunarak, küresel ısınma artışını sanayi öncesi döneme göre 1,5 derecede sınırlandırma hedefinin ardındaki bilimin net olduğunu hatırlattı.

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin Genel Sekreteri olan Stiell, “Gezegen açısından bakıldığında 1,5 derece somut bir sınırdır. Bu sadece bir seçim değil” dedi.

“1,5 dereceyi geçersek büyük ihtimalle buz tabakalarını geri dönülemez biçimde kaybedeceğiz ve deniz seviyesinde 10 metrelik artış, dünya balıkçılığını ayakta tutan mercan kayalıklarının yok olmasına neden olacak. Bunun yanı sıra 2 milyar insan aşırı sıcaklıkların olduğu bölgelerde yaşayacak. Sıcaklık artışı insan sınırlarının ötesinde ve yaşam için tehdit oluşturuyor” dedi.

Bu arada doğu Avrupa ülkeleri, Rusya’nın herhangi bir AB üyesinin COP başkanı olmasını engelleyeceğini açıklamasının ardından gelecek yılki COP29 zirvesinin nerede yapılacağı konusundaki çıkmazı çözmeye çalışıyor.

Cuma günü itibarıyla, Azerbaycan’ın da dahil olduğu bir grup ülke zirveye ev sahipliği yapmak adına teklif verdi. Bu ülkeler arasında Moldova ve Sırbistan da bulunuyor.

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024