Politika

COP28 Lideri Ülkeleri Konfor Alanlarından Çıkmaya Çağırdı

COP28 Başkanı Sultan al Jaber ülkeleri konfor alanlarından çıkmaya ve iki haftalık zirve sona ermeden bir anlaşmaya varmak için birlikte çalışmaya çağırdı.

Zirve, müzakerelerin en zorlu aşamasına girdi. Genel kurul oturumunu açarken zirvenin başkanı Sultan Al Jaber, “Lütfen bu işi halledelim” dedi.

Konferansın 12 Aralık’ta planlanan bitişine günler kala, ülke bakanları Cuma günü müzakerelere katılıyor.

COP28’deki yaklaşık 200 ülkenin, sıcaklıkları arttıran emisyonların ana kaynağı olan fosil yakıtlar sorununu nasıl ele alacağı hâlâ çözülmemiş durumda. En az 80 ülke, fosil yakıt kullanımının nihai olarak sona erdirilmesi çağrısında bulunan bir COP28 anlaşması talep ediyor.

Fosil yakıtların gelecekteki rolünü hiçbir zaman doğrudan ele almayan 30 yıllık BM iklim zirvelerinden sonra böyle bir pozisyon eşi benzeri görülmemiş bir durum olacak.

Kanada’nın Çevre Bakanı Steven Guilbeault, bir anlaşma sağlanabileceği konusunda umutlu. Guilbeault, “Fosil yakıtlara dair bir dil ile Dubai ve COP28’den ayrılacağımıza inanıyorum. Bazılarının arzu ettiği kadar iddialı olmasa bile, tarihi bir an olacaktır” dedi.

BM iklim şefi Simon Stiell, ülkelere bir çağrıda bulunarak, küresel ısınma artışını sanayi öncesi döneme göre 1,5 derecede sınırlandırma hedefinin ardındaki bilimin net olduğunu hatırlattı.

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin Genel Sekreteri olan Stiell, “Gezegen açısından bakıldığında 1,5 derece somut bir sınırdır. Bu sadece bir seçim değil” dedi.

“1,5 dereceyi geçersek büyük ihtimalle buz tabakalarını geri dönülemez biçimde kaybedeceğiz ve deniz seviyesinde 10 metrelik artış, dünya balıkçılığını ayakta tutan mercan kayalıklarının yok olmasına neden olacak. Bunun yanı sıra 2 milyar insan aşırı sıcaklıkların olduğu bölgelerde yaşayacak. Sıcaklık artışı insan sınırlarının ötesinde ve yaşam için tehdit oluşturuyor” dedi.

Bu arada doğu Avrupa ülkeleri, Rusya’nın herhangi bir AB üyesinin COP başkanı olmasını engelleyeceğini açıklamasının ardından gelecek yılki COP29 zirvesinin nerede yapılacağı konusundaki çıkmazı çözmeye çalışıyor.

Cuma günü itibarıyla, Azerbaycan’ın da dahil olduğu bir grup ülke zirveye ev sahipliği yapmak adına teklif verdi. Bu ülkeler arasında Moldova ve Sırbistan da bulunuyor.

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025