Ülkeler, Kasım ayının sonlarında Dubai’de başlayacak olan küresel iklim müzakerelerinin son turunda yenilenebilir kapasitesinin artışı konusunda bir anlaşmaya varmayı umuyorlar. Yapılacak müzakerelerde 1,5 dereceyi belirleyen 2015 Paris Anlaşması’nın uygulanmasındaki boşluklara odaklanılacak.
Birleşik Arap Emirlikleri’nin COP28 başkanlığı, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) ve Küresel Yenilenebilir Enerji İttifakı hazırladıkları ortak raporda, yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030 yılına kadar “11.000 GW’ın üzerine çıkması” gerektiği belirtildi.
Çoğu büyük ekonomi bu hedefe dahil olmuş durumda. Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan’ın dahil olduğu G20 ülkeleri, Eylül ayında 2030’a kadar küresel yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarmak için çaba göstermek üzerine anlaştı.
Bilim insanları, karbon emisyonlarını hızla azaltmada bir adım atılmazsa, gelecek 10 yıl içinde 1.5 derece sınırının aşılacağını ve bu durumun insanlar, vahşi yaşam ve ekosistemler üzerinde çok daha ciddi iklim değişikliği etkilerini açığa çıkartacağını söylüyor.
Bunun yanı sıra, COP28 toplantılarına katılan neredeyse 200 ülke arasında anlaşmaya varmak kolay olmayacak. Avrupa ülkeleri ve iklim krizine karşı hassasiyeti bulunan ülkeler, devletlerin iklim değişikliğine neden olan kirletici enerjiden de vazgeçmemesi durumunda, temiz enerjiyi artırmayı kabul etmenin yeterli olmayacağını savunuyor.
Bunu savunan ülkeler COP28’deki yenilenebilir enerji anlaşmasının, CO2 yayan fosil yakıtlardan aşamalı çıkış taahhüdüyle birlikte yapılması gerektiğini söylüyorlar. Bu taahhüt ise, Suudi Arabistan, Rusya ve diğer fosil yakıta bağımlı ekonomilerin direnişiyle karşı karşıya durumda.
Avrupa Birliği iklim politika başkanı Wopke Hoekstra, Cuma günü Brüksel’deki bir etkinlikte, “Sadece yenilenebilir enerji hedefini belirleyip sonra COP’u başarılı olarak nitelendiremezsiniz” dedi.
COP28 görüşmelerine, devlet petrol devi ADNOC’un patronu ve BAE’nin iklim elçisi olması nedeniyle kimi ABD ve AB yasa yapıcıları ve kampanyacılar tarafından eleştiri alan Sultan Al-Jaber rehberlik edecek.
Raporda ayrıca; enerji verimliliğinin iki katına çıkarılması, belirli zaman dilimlerinde hedeflerin belirlenmesi, güçlü düzenleyici çerçeveler, mali teşvikler ve farkındalık kampanyaları yapılması çağrısında da bulunuldu.
Biden, Trump'ın başkanlık görevini devralmasından hemen önce, ABD’nin kıyı sularında fosil yakıt çıkarmaya yönelik sondaj…
Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu’ndan Mehmet Dalkanat Afşin ve Elbistan'ın bir kömür santralını daha…
S&P Global Mobility’nin yeni bir çalışmasının sonuçlarına göre, elektrikli araç pazarı 2025’te, diğer segmentlerdeki durgun büyümeye…
Yeni bir raporda, iklim krizinin şiddetli seller ve felç edici kuraklıklarla milyarlarca insanı etkilemesiyle gezegenin…
Türkiye’de 2024’te Danıştay, zeytinlikleri madenciliğe açan yönetmeliği iptal etti; Kirazlıdere ve Karaburun Termik Santral Projeleri’nin…
Milas'a bağlı İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nda Limak Holding ve İçtaş Holding ortak iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı'nın kömür…