Politika

COP28 Başkanı Jaber: “100 Milyar Dolarlık Taahhüt Yerine Getirilmeli”

COP28’in Başkanı Sultan Al Jaber, gelişmekte olan ülkelere vaat edilen 100 milyar dolarlık taahhüdün yerine getirilmesi çağrısında bulundu.

Salı günü Berlin’de Petersberg İklim Diyaloğu’na konuşan COP28 Başkanı Sultan Al Jaber gelişmiş ülkelerin iklim krizinden etkilenen ülkeler için verdikleri 100 milyar dolarlık taahhüde atıfta bulunarak, “Beklentiler yüksek. Güven ise düşük” dedi.

Jaber, “Bu, ilerlemeyi engelliyor. Yardımımın bir parçası olarak, donör ülkelerden bu taahhüdün COP28’den önce yerine getirilmesine ilişkin kesin bir değerlendirme yapmalarını talep ediyorum” dedi ve miktarın gerçek değerinin zaman içinde aşındığını da sözlerine ekledi.

40’tan fazla ülkenin temsilcileri, 2015 Paris Anlaşması’nda yer alan iklim hedeflerine ulaşılmasına yönelik ileri adımları tartışmak üzere Petersberg İklim Diyaloğu kapsamında bu hafta Berlin’de bir araya geliyor.

Birleşik Arap Emirlikleri, 30 Kasım – 10 Aralık tarihleri ​​arasında Dubai’de küresel iklim konferansı COP28’e ev sahipliği yapacak.

Ülkesinin devlet enerji devi ADNOC’a da başkanlık eden Jaber, fosil yakıt endüstrisi de dahil olmak üzere kimseyi geride bırakmayan iklim eylemi için daha kapsayıcı bir yaklaşımı savundu.

Sıfır karbonlu çözümler geliştirmeye odaklanırken fosil yakıt emisyonlarının aşamalı olarak azaltılması çağrılarını yineledi.

Jaber, “Bugün kullanılan enerjilerin öngörülebilir gelecekte küresel enerji karışımının bir parçası olmaya devam edeceğini biliyoruz. Bu nedenle, en fazla emisyona neden olan endüstrileri bile değiştirebilecek yeni bir sistem inşa ederken mevcut enerji sistemini karbondan arındırmak için dünyayla birlikte çalışacağız” dedi.

Jaber, ülkesinin bir OPEC üyesi ve önemli bir petrol ihracatçısı olması nedeniyle, COP28 iklim zirvesine liderlik etmek için tartışmalı bir seçimdi. BAE, 2022’de Mısır’dan sonra konferansa ev sahipliği yapan ikinci Arap devleti oldu.

Jaber’in COP28 başkanlığı, konferans gündemini ve hükümetler arasındaki müzakereleri şekillendirmeyi içeriyor.

Önceki Haberler

Yeni Vergi Paketini Uygulamak Yerine Fosil Yakıt Teşviklerinden Vazgeçilmeli

SEFiA’nın yeni çalışması, önerilen yeni vergi paketi ile elde edilmesi beklenen gelirlere karşılık, fosil yakıt…

2 Temmuz 2024

Akçay Sulak Alanı için 2000’e Yakın İmza Toplandı

Akçay Sulak Alanı’nın yok olmasını engellemek adına toplanan 2000’e yakın imza yetkililere teslim edildi. Yurttaşlar,…

2 Temmuz 2024

“Kayıp ve Zarar Fonuna Hızlı Erişim Hayati Önem Taşıyor”

Maldivler’in Çevre Bakanı, ülkesinin iklim değişikliğini tersine çevirmesine yardımcı olmak için kayıp ve zarar fonuna…

2 Temmuz 2024

1,5 Dereceyi Aşıyoruz: Kentlerimiz Yeni Geleceğe Uyum Sağlamalı

Nature Finance yöneticisi Jeremy Eppel, ısınan bir dünyayla uyum sağlamak gerekliliğine vurgu yaparken, “Şehirlerimiz, kasabalarımız,…

2 Temmuz 2024

Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye Kuraklığa Karşı 600 Milyon Dolarlık Destek

Dünya Bankası, Türkiye’nin artan taşkınlara ve kuraklığa karşı dirençliliğini güçlendirecek projeye 600 milyon dolarlık finansman…

1 Temmuz 2024

İklim Krizi Tarıma Büyük Darbe Vuruyor: Aşırı Sıcaklıklar Meyve Ağaçlarını Kuruttu

Tarımsal üretimin Haziran’daki yüksek sıcaklıklardan etkilendiğini söyleyen Dr. Hakan Çakıcı, “Aşırı sıcaklıklar bitkinin çok su…

1 Temmuz 2024