Salı günü Berlin’de Petersberg İklim Diyaloğu’na konuşan COP28 Başkanı Sultan Al Jaber gelişmiş ülkelerin iklim krizinden etkilenen ülkeler için verdikleri 100 milyar dolarlık taahhüde atıfta bulunarak, “Beklentiler yüksek. Güven ise düşük” dedi.
Jaber, “Bu, ilerlemeyi engelliyor. Yardımımın bir parçası olarak, donör ülkelerden bu taahhüdün COP28’den önce yerine getirilmesine ilişkin kesin bir değerlendirme yapmalarını talep ediyorum” dedi ve miktarın gerçek değerinin zaman içinde aşındığını da sözlerine ekledi.
40’tan fazla ülkenin temsilcileri, 2015 Paris Anlaşması’nda yer alan iklim hedeflerine ulaşılmasına yönelik ileri adımları tartışmak üzere Petersberg İklim Diyaloğu kapsamında bu hafta Berlin’de bir araya geliyor.
Birleşik Arap Emirlikleri, 30 Kasım – 10 Aralık tarihleri arasında Dubai’de küresel iklim konferansı COP28’e ev sahipliği yapacak.
Ülkesinin devlet enerji devi ADNOC’a da başkanlık eden Jaber, fosil yakıt endüstrisi de dahil olmak üzere kimseyi geride bırakmayan iklim eylemi için daha kapsayıcı bir yaklaşımı savundu.
Sıfır karbonlu çözümler geliştirmeye odaklanırken fosil yakıt emisyonlarının aşamalı olarak azaltılması çağrılarını yineledi.
Jaber, “Bugün kullanılan enerjilerin öngörülebilir gelecekte küresel enerji karışımının bir parçası olmaya devam edeceğini biliyoruz. Bu nedenle, en fazla emisyona neden olan endüstrileri bile değiştirebilecek yeni bir sistem inşa ederken mevcut enerji sistemini karbondan arındırmak için dünyayla birlikte çalışacağız” dedi.
Jaber, ülkesinin bir OPEC üyesi ve önemli bir petrol ihracatçısı olması nedeniyle, COP28 iklim zirvesine liderlik etmek için tartışmalı bir seçimdi. BAE, 2022’de Mısır’dan sonra konferansa ev sahipliği yapan ikinci Arap devleti oldu.
Jaber’in COP28 başkanlığı, konferans gündemini ve hükümetler arasındaki müzakereleri şekillendirmeyi içeriyor.
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…
Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…
İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…
Çin, kömür çıkarımı sırasında açığa çıkan metan emisyonlarını azaltma amacıyla daha sert kurallar getireceğini duyurdu. Metan,…