Uluslararası Enerji Ajansı’nın ev sahipliğinde düzenlenen bir görüşmede COP28 Başkanı Sultan Al Jaber, hükümetleri geçişin potansiyel maliyetleri konusunda “dürüst ve şeffaf” olmaları konusunda uyardı.
Al Jaber, enerji denkleminde yalnızca arz tarafını ele alınırsa enerji dönüşümünün enerji kargaşasına yol açacağını söyledi ve ekledi: “Dengeli olmalıyız, talep tarafını ele almalıyız… Enerji geçişini yalnızca denklemin bir tarafına bakarak ve bir tarafta çalışarak gerçekleştiremeyiz.”
Ağır endüstrilere karbonsuz alternatiflerin ticarileştirilmesi için “büyük yatırımlar” gerektiğini ve yenilenebilir enerjinin son kullanıcılara iletilmesi için yeni şebeke altyapısına ihtiyaç olduğunu belirten Al Jaber, yedi yıl içinde petrol ve gaza 150 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlayan Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi’nin (ADNOC) CEO’su.
Al Jaber, “Bu, hükümetlerin ve ilgili tüm tarafların maliyetler ve karşılıklı fedakarlıklar konusunda dürüst ve şeffaf olmasını gerektirir” dedi.
Enerjiye olan talebin artması bekleniyor ve ExxonMobil küresel talebin 2021 seviyelerinden 2050’ye kadar %15 daha artacağını öngörüyor. Bu talep azaltılmadığı sürece, küresel karbon azaltma hedeflerinin karşılanması pek olası değil , ancak birçok hükümet bu alandaki karmaşık konulara bakma konusunda isteksiz.
Al Jaber’ın yorumları, geçen yıl Dubai’deki zirvede ilk kez fosil yakıtlardan uzaklaşma hedefini içeren “BAE uzlaşısı” adlı anlaşmaya dikkat çeken bir konuşmada geldi.
Artık ulusların bu hedeflere nasıl ulaşacaklarına dair planlar yapmaları gerekiyor. Al Jaber, “Benzeri görülmemiş bir anlaşmayı benzeri görülmemiş eylem ve sonuçlara dönüştürmeliyiz” dedi ve ülkelerin Ulusal Katkı Beyanları’nı (NDC’ler) güncellemeleri gerektiğini ekledi.
Ülkelerin küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelere göre 1,5 derecede sınırlamayı taahhüt ettiği 2015 tarihli Paris Anlaşması’na göre, ülkelerin NDC’lerini her beş yılda bir güncellemeleri gerekiyor.
Etkinlikte konuşan ABD’nin iklim elçisi John Kerry, mevcut planların COP28‘in iddialı hedeflerine ulaşmada yeterli olmadığının altını çizdi.
“Tarihte ilk kez fosil yakıtlardan uzaklaşacağımızı ve düzenli, adil bir şekilde uyum sağlayacağımızı söylemek… ve bilime uygun olarak 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşacağımızı söylemek, herkesin bir planı olması gerektiği anlamına geliyor” diyen Kerry, bugün bu noktada olmadığımızı vurguladı.
Çin’e üstü kapalı bir eleştiri yönelten Kerry “bir Asya ülkesinin” 360 GW’lik kömürle çalışan enerji üretme hazırlığında olduğunu belirtti ve ekledi: “Bu gerçekleşirse, Avrupa, ABD ve diğer dünya bölgelerinin tüm kazanımları silinecek. Önümüzdeki süreçte sahtekarlık yapılamaz.”
Üç yıldır ABD’nin iklim elçisi olarak görev yapan Kerry, Ocak ayında bu görevden önümüzdeki baharda ayrılma planlarını duyurmuştu.
2020'de Marmara Denizi’ni etkisi altına alarak büyük ekolojik zararlara yol açan müsilaj, Boğaz ve Çanakkale…
İklim değişikliği nedeniyle buzullar endişe verici bir hızla yok olurken, BM Genel Kurulu 2025 yılını…
Milyarder Michael Bloomberg, ABD'nin uluslararası iklim katkılarını sona erdirmesine rağmen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve…
Özellikle Konya bölgesinde sıkça görülen obruklar, bilinçsiz sulama ve iklim krizi ile birlikte Eskişehir’de de görülmeye başlandı.…
İklim değişikliği ile beraber karbon tutan Arktik tundrası, karbon salan bir ekosisteme dönüştü. Türkiye Bilimsel…
Correa do Lago, COP30 zirvesinde müzakerelerin, ABD'nin "iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik politikalar geliştirmeyle meşgul olduğu"…