COP28 Başkanı Sultan Al Jaber, “Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) her zaman ilerleme kaydettiğini söylerken, kolektif siyasi irade varsa oyunun kurallarını değiştiren çözümlerin elde edilebileceğini söyledi. Al Jaber, “BAE’de bizler, enerji geçişinden çekinmiyoruz. Ona doğru koşuyoruz” dedi.
Al Jaber aynı zamanda BAE’nin ulusal petrol şirketi Adnoc’un da CEO’su ve bu durum onu iklim aktivistlerinin yoğun saldırısına maruz bıraktı. Pek çok önde gelen iklim kampanyası grubu ve aralarında birkaç ABD’li milletvekilinin de bulunduğu politikacılar, ona petrol şirketi rolünden çekilmesi çağrısında bulundu.
Ancak Al Jaber, BAE tarafından Dubai’de düzenlenen yıllık bir toplantı olan Dünya Hükümeti Zirvesi’ne, ülkesinin “hâlâ birinci Sanayi Devrimi’nden kalan tüm endüstriyel sistemleri dönüştürmek” için çalıştığını söyledi.
BAE, 30 Kasım’da başlayacak ve iki hafta sürecek devlet ve hükümet başkanları toplantısı olan COP28 zirvesinin başkanlık yapacak.
Konferansta, hükümetlerin iklim değişikliğine ilişkin 2015 Paris Anlaşması’nın taahhütleri doğrultusunda seragazı emisyonlarını azaltma konusunda ne kadar ilerleme kaydettiklerini raporlaması bekleniyor.
Bahsi geçen “küresel sayım”ın, küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelere göre 1.5 derece sınırlamak için çok az şey yapıldığını göstermesi bekleniyor.
Al Jaber sayıma dair şunları söyledi: “Ne söyleyeceğini öğrenmek için stok sayımını beklememize gerek yok. Yoldan saptığımızı zaten biliyoruz. Küresel sıcaklıkları 1,5 derecede tutma konusunda daha hızlı adımlar atılmalı.”
Dünya çapında çok daha güçlü eylem çağrısında bulunan COP28 Başkanı, “Yenilenebilir enerji kapasitesini üçe katlamamız, hidrojen üretimini iki katına çıkarmamız, nükleer enerjiyi genişletmemiz, pil depolamayı iyileştirmemiz ve emisyonları yakalama konusunda ciddiysek, karbon yakalama teknolojilerini ölçeklendirmemiz gerekiyor” dedi.
Al Jaber, yatırımcıların bu hedeflere ulaşmak için “çok fazla sermaye” ile öne çıkması gerektiğini söyledi ve ekledi: “Karbonsuzlaştırmanın her alanında yatırımları artırmamız gerekiyor ve bu yatırımları bir yük olarak değil, bir fırsat olarak görmeliyiz. Ekonomistler, karbonsuzlaştırma endüstrisinin, enerji sektörünün, elektrik üretiminin, ulaşımın ve gıda sistemlerinin 2030 yılına kadar ek 12 trilyon dolarlık ekonomik değer yaratabileceğini tahmin ediyor.”
Aynı anda COP28 Başkanı ve petrol şirketi CEO’su olma durumunu üstü kapalı bir şekilde savunan Al Jaber, “Enerji endüstrisini, bizi iklim-pozitif bir geleceğe götüren teknolojik bir devrime dahil etmek için eşi görülmemiş bir fırsatımız var. Ve evet, enerji endüstrisinin dünyanın ihtiyaç duyduğu çözümler üzerinde el ele ve herkesle birlikte çalışması hepimizin ortak çıkarınadır. Bu çok mantıklı” diye konuştu.
Adnoc, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından geçen yılki küresel petrol ve gaz bolluğundan yararlandı. Şirketin sondaj yan kuruluşu Adnoc Drilling, kârını geçen yıla göre üçte bir oranında artırdığını bildirdi.
Şirket, iklim kampanyacılarının söylediğine göre, petrol ve gaz üretimini genişletmeyi planlıyor.
Uluslararası Af Örgütü’nün iklim, ekonomik ve sosyal adalet direktörü Marta Schaaf şunları söyledi: “Dünyanın en büyük petrol ve gaz üreticilerinden biri olan Adnoc’un CEO’su Sultan Al Jaber, grubun fosil yakıt üretimini artırmayı planlıyor. Bu COP28’in başkan adayı rolüyle bağdaşmaz. O, liderliğindeki şirket iklime daha fazla zarar vermeyi planlarken, iklim görüşmeleri için dürüst bir arabulucu olamaz.”
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…