Politika

COP28 Başkanı Al Jaber, OPEC’ten Temiz Enerji Çalışmalarını Hızlandırmasını Talep Etti

Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenecek COP28’in başkanı Al Jaber, petrol ve doğalgaz endüstrisinden, temiz bir enerji sistemi kurmaya yönelik çalışmalarını hızlandırmasını talep etti.

COP28 Başkanı Sultan Al Jaber, Viyana’daki OPEC Uluslararası Semineri’nde yaptığı konuşmada, petrol ve gaz firmalarının 2050’ye kadar veya öncesinde net sıfır emisyona ulaşmaları ve 2030’a kadar ise metan emisyonlarını neredeyse sıfırlamak adına endüstri çapındaki taahhüdün hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Jaber, “Fosil yakıtların kademeli olarak azaltılması kaçınılmaz. Bu çok önemli bir adım ve sorumlu bir şekilde hareket etmeyi gerektiriyor” dedi.

Jaber, ülkesinin bir OPEC üyesi ve önemli bir petrol ihracatçısı olması nedeniyle Birleşmiş Milletler COP28 iklim zirvesine liderlik etmek için tartışmalı bir seçim olarak eleştiriliyor.

Fosil yakıt endüstrisi de dahil olmak üzere tüm paydaşları bir araya getiren kapsayıcı bir iklim zirve çağrısında bulundu.

Al Jaber, “Bu yüzyılın kritik zorluğu, güçlü bir şekilde sürdürülebilir kalkınmayı sağlarken emisyonları önemli ölçüde azaltmak” dedi ve ekledi:

“İşte bu yüzden COP28’in gerçekten kapsayıcı olmasına odaklandım.”

Jaber, bu yılın başlarında Houston’da düzenlenen CERAWeek enerji konferansının katılımcılarına, temiz enerjiye geçiş konusunda iddialı bir eylem gerçekleştirmek için birlikte çalışmalarını önermişti.

 

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024