Uluslararası STK ActionAid, Mısır Başkanlığını taslağı geri çekmeye ve yeniden yazmaya çağırdı.
STK’nın iklim adaleti konusunda küresel lideri Teresa Anderson taslağı şu sözlerle değerlendirdi: “Hindistan tarafından önerilen ve AB ve hatta ABD tarafından desteklenen dilden sonra, taslakta fosil yakıtların aşamalı olarak kaldırılmasına ilişkin dil çok zayıf” dedi.
Belgede, geçen yılki Glasgow İklim Anlaşması’nın “karbon tutulumuna sahip olmayan (unabated) kömür enerjisinin kademeli olarak azaltılmasına yönelik önlemleri hızlandırma ve verimsiz fosil yakıt sübvansiyonlarını kademeli olarak kaldırma ve rasyonelleştirme” hedefi tekrarlanıyor.
Isınmayı 1,5 derecede sınırlandıracaksak, ihtiyacımız olan şeyin tüm fosil yakıtlardan adil bir şekilde vazgeçilmesi olduğunu belirten Anderson, “Ancak bu plan bunu başaramayacak. Finansmandaki dil de benzer şekilde zayıf. Gelişmekte olan ülkelere finansman sağlamak da dahil olmak üzere zengin ülkeler en hızlı şekilde harekete geçmedikçe küresel iklim krizi çözülemez” dedi.
Anderson STK olarak, taslak belgenin acil bir şekilde elden geçirilmesini talep etti.
Tearfund’da kıdemli Afrika politika danışmanı olan Fredrick Njehu ise dünyanın daha iyisini hak ettiğini söyledi. Zirvenin bir uygulama COP’u olarak ilan edildiğini hatırlatan Njehu, Özellikle iklim finansmanı ve fosil yakıtların aşamalı olarak sonlandırılması gibi kilit konularda gerçek eylemde bulunma fırsatı olduğunu söyledi.
“Ancak bugünün taslak metni, her zamankinden daha büyük kayıp ve zarar faturalarıyla karşı karşıya kalan en savunmasız ülkelere ihanete işaret ediyor” diyen Njehu şöyle devam etti: “Eğer bu metin kabul edilirse iklim krizinin en kötü etkileri altında ezilen ülkelere iklim adaleti sağlamada başarısız olunacak.”
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…