İlk taraflar toplantısından bu yana verilen günün fosili ödülü bu yıl Mısır’da düzenlenen COP27’de ilk kez verildi ve ödül Japonya’ya gitti.
COP27’nin tematik takviminde bugün finans vardı. Finansman konusu COP27’nin ana başlıklarından bir tanesi. Zengin ülkelerin gelişmiş ülkelerin iklim krizine uyum ve azaltımı için para akışını sağlaması gerekiyor. Japonya’ya da finansman akışı konusuna gelince diğer ülkelerin bir adım önüne çıkıyor. Ancak para tamamen farklı bir yöne, fosil yakıtlara akıyor.
Japonya, petrol, gaz ve kömür projeleri için dünyanın en büyük kamu finansörü konumunda ve 2019 ile 2021 arasında fosil yakıt sektörüne yılda ortalama 10,6 milyar dolarlık katkıda bulundu.
1.5 derece hedefine ulaşmanın yolu fosil yakıtlara yatırımı sona erdirmekten geçiyor. Bu uluslararası kabule rağmen, Japon hükümeti, kömürle çalışan santralları diğer ülkelere ihraç etmek gibi yanlış çözümlere büyük çaba sarf ediyor.
Japonya Başbakanı Fumio Kushida, COP27’nin ilk iki günü düzenlenen Liderler Zirvesi’ne katılmadı.
Dünyanın her yerindeki savunmasız toplulukların iklim değişikliğinin etkilerinden muzdarip olduğu, benzeri görülmemiş iklim felaketlerinin yaşandığı bir yılda, Japonya’nın kamu finansmanı, kendisinin neden olduğu kayıp ve hasarı finanse etmek yerine, bu yıkımdan sorumlu fosil yakıt projelerine akıyor.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…