COP27

COP27’de Uyum Konusunda Neler Yaşandı?

Glasgow’da ülkeler uyum finansmanını ikiye katlamayı kabul etmişti, ancak COP27’de bazı ülkeler bu taahhüdü kaldırmaya çalıştı.

2022 biterken dünyanın farklı bölgeleri kuraklık, sel ve fırtına gibi birçok aşırı hava olayı yaşadı. Özellikle gelişmekte olan ülkeler aşırı hava olaylarının altında ezildi.

Taşkın savunmaları inşa etmek, sulak alanları korumak, mangrov bataklıklarını eski haline getirmek ve ormanları yeniden büyütmek gibi önlemler ve daha fazlası, gelişmekte olan ülkelerin iklim bozulmasının etkilerine karşı daha dirençli hale gelmesine yardımcı olabilir.

Ancak yoksul ülkeler genellikle bu çabalar için fon bulmakta zorlanıyor. Zengin ülkelerin 2020’den itibaren söz verdiği yılda 100 milyar doların – bu söz hâlâ yerine getirilmedi – yalnızca yaklaşık 20 milyar doları adaptasyona gidiyor.

Glasgow’da ülkeler bu oranı ikiye katlamayı kabul etti, ancak COP27’de bazıları bu taahhüdü kaldırmaya çalıştı. Uzun süren tartışmalardan sonra bu taahhüt yeniden doğrulandı.

Devrilme Noktaları, IPCC ve Sağlık

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, COP26’dan bu yana, yalnızca seragazı emisyonlarında keskin ve acil kesintilerle önlenebilecek yıkıcı etkiler konusunda uyarıda bulunarak, iklim bilimiyle ilgili en son kapsamlı değerlendirmesinin önemli kısımlarını yayımladı.

IPCC, BM tarafından bilim konusunda tavsiyelerde bulunmak üzere kuruldu, ancak bazı ülkeler nihai metinden en son bulgularına yapılan atıfları çıkarmak istedi.

Bunun yerine, “devrilme noktalarına” ilişkin temel bulguya bir atıf yapıldı; iklimin kademeli ve doğrusal bir şekilde ısınmadığına, ancak hızla artan etkilere yol açacak geri bildirim döngülerini tetikleme riskine sahip olduğuna dair bir uyarı.

Bunlar arasında, yağmur ormanlarını savanaya, onu bir karbon yutağı yerine bir karbon kaynağına dönüştürebilen Amazon’un ısınması ve güçlü seragazı metanı salan permafrostun erimesi yer alıyor.

Ayrıca “temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre hakkı”na bir atıf eklendi. Tıp uzmanları, iklim görüşmelerinde ve iklim protestolarında çok daha belirgin bir rol oynamaya başladı ve küresel ısınma ile sağlık arasında açık bir bağlantı kurdu.

Paylaş

Önceki Haberler

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024

RTÜK Açık Radyo’nun Yayın Lisansını İptal Etti

Radyo yönetiminden yapılan açıklamada ise, yasaya karşı direnmek ve yargı yolu dışında karara karşı gelmek…

4 Temmuz 2024

“İklim Değişikliğiyle İlgili Komplo Teorilerinin Türkiye’de Yaygınlaşması Muhtemel”

Komplo teorilerine neden inanırız? Doç. Dr. Onurcan Yılmaz ile birlikte yazdıkları çalışmalarıyla bu soruya yanıt…

3 Temmuz 2024

İklim Değişikliğinin Son 19 Yıldaki Maliyeti 2,8 Trilyon Dolara Ulaştı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, iklim kaosunun çok büyük bir ekonomik maliyeti olduğunu…

3 Temmuz 2024