2022 biterken dünyanın farklı bölgeleri kuraklık, sel ve fırtına gibi birçok aşırı hava olayı yaşadı. Özellikle gelişmekte olan ülkeler aşırı hava olaylarının altında ezildi.
Taşkın savunmaları inşa etmek, sulak alanları korumak, mangrov bataklıklarını eski haline getirmek ve ormanları yeniden büyütmek gibi önlemler ve daha fazlası, gelişmekte olan ülkelerin iklim bozulmasının etkilerine karşı daha dirençli hale gelmesine yardımcı olabilir.
Ancak yoksul ülkeler genellikle bu çabalar için fon bulmakta zorlanıyor. Zengin ülkelerin 2020’den itibaren söz verdiği yılda 100 milyar doların – bu söz hâlâ yerine getirilmedi – yalnızca yaklaşık 20 milyar doları adaptasyona gidiyor.
Glasgow’da ülkeler bu oranı ikiye katlamayı kabul etti, ancak COP27’de bazıları bu taahhüdü kaldırmaya çalıştı. Uzun süren tartışmalardan sonra bu taahhüt yeniden doğrulandı.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, COP26’dan bu yana, yalnızca seragazı emisyonlarında keskin ve acil kesintilerle önlenebilecek yıkıcı etkiler konusunda uyarıda bulunarak, iklim bilimiyle ilgili en son kapsamlı değerlendirmesinin önemli kısımlarını yayımladı.
IPCC, BM tarafından bilim konusunda tavsiyelerde bulunmak üzere kuruldu, ancak bazı ülkeler nihai metinden en son bulgularına yapılan atıfları çıkarmak istedi.
Bunun yerine, “devrilme noktalarına” ilişkin temel bulguya bir atıf yapıldı; iklimin kademeli ve doğrusal bir şekilde ısınmadığına, ancak hızla artan etkilere yol açacak geri bildirim döngülerini tetikleme riskine sahip olduğuna dair bir uyarı.
Bunlar arasında, yağmur ormanlarını savanaya, onu bir karbon yutağı yerine bir karbon kaynağına dönüştürebilen Amazon’un ısınması ve güçlü seragazı metanı salan permafrostun erimesi yer alıyor.
Ayrıca “temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre hakkı”na bir atıf eklendi. Tıp uzmanları, iklim görüşmelerinde ve iklim protestolarında çok daha belirgin bir rol oynamaya başladı ve küresel ısınma ile sağlık arasında açık bir bağlantı kurdu.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…