Belçika, Kolombiya, Almanya, İrlanda, Japonya, Hollanda, Norveç, İngiltere ve ABD Küresel Açık Deniz Rüzgar İttifakı’na katıldı ve açık deniz rüzgarının hızla artırılması taahhüdünde bulundu.
COP27’de aralarında Belçika, Kolombiya, Almanya, İrlanda, Japonya, Hollanda, Norveç, İngiltere ve ABD’nin bulunduğu dokuz yeni ülke Küresel Açık Deniz Rüzgar İttifakı’na (GOWA) katılarak iklim ve enerji güvenliği krizlerinin üstesinden gelmek için açık deniz rüzgarının hızla artırılması taahhüdünde bulundu.
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), Danimarka ve Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) tarafından başlatılan birlik, açık deniz rüzgar enerjisinin yayılmasını hızlandırmak için hükümetleri, özel sektörü, uluslararası kuruluşları ve diğer paydaşları bir araya getirmeyi hedefliyor. GOWA’ya katılan ülkeler, ulusal, bölgesel ve küresel hedefleri yönlendirmek ve yeni ve mevcut pazarlarda açık deniz rüzgârının yayılmasının önündeki engelleri kaldırmak için birlikte çalışmayı kabul ettiler.
Açık deniz rüzgarı büyük ölçekte, kısa zaman dilimlerinde ve rekabetçi maliyetlerle kurulabilir; yenilenebilir enerji hedefleri ile mevcut uygulama oranları arasındaki büyüyen açığı kapatmak için hızlı ve uygulanabilir bir yol.
Açık deniz rüzgarından kaynaklanan önemli potansiyel ve fırsatlardan faydalanmak için, hükümetlerin, özel sektör aktörlerinin, uluslararası kuruluşların ve diğer ilgili paydaşların yatırım ve finansmanı artırmanın önündeki engelleri kaldırmak için birlikte çalışması çok önemli.
Hem IRENA hem de Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel sıcaklık artışlarını 1,5 derece ile sınırlamak ve net sıfıra ulaşmak için bugün 60 GW’ın biraz üzerinde olan açık deniz rüzgar kapasitesinin 2050 yılında 2000 GW’ı aşması gerektiğini öngörüyor. Bu hedefe ulaşmak için GOWA, 2030 yılı sonuna kadar toplamda en az 380 GW kurulu kapasiteye ulaşacak şekilde büyümenin hızlandırılmasına katkıda bulunmayı amaçlayacak.
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı Genel Müdürü Francesco la Camera, birliğe dair yaptığı açıklamada, “Açık deniz rüzgarı, ülkelerin büyük miktarlarda yeni sıfır karbonlu enerji üretimi eklemesi, iklim hedeflerini artırması ve NDC’lerini (Ulusal Katkı Beyanlarını) güçlendirmesi için eşsiz bir fırsat sunuyor. Açık deniz rüzgarı, fosil yakıt üretimiyle rekabet edebilir olmanın ötesinde, yatırım ve istihdam yaratma konusunda da büyük bir destek sağlayabilir” dedi.