COP27 Başkanı Sameh Shoukry, iklim müzakerecilerine zirvenin planlanan son günü olan Cuma günü görüşmeleri hızlandırmalarını söyledi.
Shoukry, çözülmesi gereken sorunların sayısından duyduğu endişeyi dile getirirken, Cumartesi günü bir anlaşmaya varılmasını hedefliyor.
Shoukry, heyet başkanlarına yaptığı konuşmada, “Azaltım finansmanı, uyum, kayıp ve hasar ve bunların birbiriyle bağlantıları da dahil olmak üzere çözülmemiş sorunların sayısı konusunda endişelerim devam ediyor” derken şöyle devam etti:
“Bugün, tekrardan vites artırmalıyız. Zaman bizim yanımızda değil”
COP27’nin resmi olarak son gününde kayıp ve hasar mekanizması finansmanı gündemin birinci maddesi. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans’ın, AB’nin kendi adına kayıp ve zarar fonu kurmayı kabul etmesini sağlayacak bir teklif sunması beklentileri artırdı.
Gelişmiş ülkelerin yanı sıra gelişmekte olan bazı ülkelerin de bu fonun oluşturulması halinde katkı sağlaması gerektiği vurgulanıyor.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Brezilya, Güney Kore, Çin, Katar ve Suudi Arabistan 30 yıl öncesine göre çok daha zengin durumdalar ve inanılmaz yüksek değerlerde seragazı emisyonuna neden oluyorlar.
Birçok donör, bahsi geçen ülkelerin ekonomik anlamda zenginleşmesine dikkat çekiyor ve savunmasız ülkeler için oluşturulması tartışılan kayıp ve zarar mekanizması finansmanına katkı vermesi gerektiğini ifade ediyor. COP27’de önümüzdeki saatlerde ve günlerde en çok tartışılacak konulardan birinin bu konu olması bekleniyor.
Perşembeyi Cuma’ya bağlayan gece saatlerinde yayımlanan ikinci sonuç taslak metni ise bir öncekine göre daha az resmi yinelemelere dayanırken, zirvedeki en çekişmeli konulardan biri olan, yıkıcı iklim olaylarına maruz kalan gelişmekte olan ülkelere fon sağlamayı hedefleyen “kayıp ve zarar” mekanizması finansmanına dair bir çözüm ortaya koymadı.
Buna karşın karbon tutma teknolojisine sahip olmayan kömür enerjisinden “kademeli çıkış” ifadesi yer aldı. Dünkü metinde Glasgow’da olduğu gibi “kademeli azaltım” ifadesi yer alıyordu. Çıkış ifadesi, Hindistan ve AB’nin desteklediği gibi, tüm fosil yakıtları kapsamadığı gibi uzmanlara göre yazım hatası nedeniyle metinde yer almış olabilir.
Metin, geçen yıl COP26’da ortaya konan Glasgow İklim Paktı’nın ve küresel sıcaklıklardaki artışı sınırlamaya ilişkin Paris Anlaşması’ndaki kilit noktaları yeniden teyit etti.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…