Politika

COP26’ya İngiltere mi Ev Sahipliği Yapacak?

İngiltere ve COP26’ya ev sahipliği yapmayı planlayan rakip ülke İtalya arasında bu hafta içinde resmi bir ortaklık açıklaması bekleniyor.

HABER: Gülce DEMİRER

Birleşmiş Milletler’in (BM) 2020’de yapılacak olan en önemli iklim değişikliği zirvesi olan COP26’ya hangi ülkenin ev sahipliği yapacağı konusu giderek netleşmeye başladı.

İki ülke arasında müzakere edilen bir ortaklık anlaşması uyarınca, İtalya Kasım 2020‘de yapılacak olan COP26 öncesinde gerçekleşecek olan buluşmalara ev sahipliği yapacak. İngiliz bir diplomat BuzzFeed’e, İtalya’nın İngiltere’nin başkanlığı altında gerçekleşecek olan zirvenin düzenlenmesine de yardımcı olacağını söyledi.

Son detayların çözüme ulaştırılmasının ardından, dün (17 Haziran) başlayan ve on gün sürecek olan Almanya’daki Bonn İklim Değişikliği Konferansı’nda ortak anlaşmaya dair resmi bir açıklama bekleniyor.

İngiltere’nin 2050 yılına kadar net-sıfır karbon emisyon hedefini açıklamasının ardından İngiltere ve İtalya arasındaki anlaşma gündeme gelmişti.

Geçtiğimiz ay, İngiliz hükümetinin İtalya’nın COP26 ev sahipliği teklifini bırakması için lobi yaptığını ve ortaklık teklifi sunduğu ortaya çıkmıştı.

Süreçte yer alan bir başka diplomatik kaynağa göre ise, Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, İtalyan mevkidaşı ile kişisel bir görüşme yaparak anlaşmayı güvenceye aldı. Kaynak, Hunt’ın diplomatik çabalarının iki Dışişleri Bakanı arasında gerçekleşen görüşmeden bir kaç hafta sonra anlaşmanın sonuca varmasını sağladığını söylüyor.

İngiltere, Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmaya hazırlanırken, COP26’ya ev sahipliği yapmanın büyük bir diplomatik kazanım olması, Brexit’in ardından İngiltere’nin Avrupa’nın iklim politikalarında kilit rol oynamak istediğinde kararlı olduğunu gösteriyor.

İngiltere Dışişleri Ofisi bu konuda herhangi bir yorumda bulunmadı.

İngiltere ve İtalya arasında gerçekleşecek olan herhangi bir anlaşmanın, iklim uzmanları ve Avrupa hükümetleri tarafından iyi karşılanması muhtemel.

İtalya’nın Ev Sahipliği Yapacak Olması Endişe Yaratmıştı

İtalya’nın iklim zirvesine ev sahipliği yapacak olması beraberinde endişeleri de getirmişti. İtalya yönetim koalisyonunda partner olan milliyetçi Lega Partisi, çevre konularında üstünkörü bir geçmişe sahip olduğu için İtalyan hükümetinin, önemli diplomatik çabaları ve küresel cepheyi koordine etme kabiliyetine ve kapasitesine sahip olamayacağına dair endişeler bulunuyordu.

Gelecek yılın iklim görüşmesi önümüzdeki 30 yıl adına kararlı, uzun vadeli hedeflerin ve somut eylem planlarının belirlenmesi açısından kritik bir öneme sahip. Zirve, hükümetlerin 2020’de tam olarak yürürlüğe girmesi beklenen Paris Anlaşması uyarınca bulunan taahhütlerini yerine getirmelerini de belirleyecek. ABD Başkanı Donald Trump, müttefiklerden gelen eleştirilere rağmen ülkesini iki yıl önce anlaşmadan çekmişti.

Fransız hükümeti 2050 yılı hedeflerine uyma konusunda AB adına liderlik ediyor. Hollanda ve İspanya’nın da bulunduğu diğer sekiz üye ülke şu ana kadar Paris liderliğindeki öneriyi imzalarken, Almanya Başbakanı Angela Merkel Almanya’nın hedefi destekleme konusunda uygun davranacağını belirtti.

Teklifi imzalamayan İtalya, ülkenin yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını hayata geçirme gibi başarılarının, iklim değişikliğine dair genel tutumunun herhangi bir endişeyi geçersiz kılacağını umuyordu.

Ev Sahibi Henüz Kesinleşmiş Değil

İtalya ile yapılan anlaşma, İngiltere’yi önümüzdeki yılın zirvesinde tercih edilen ev sahibi yapıyor olsa da, karar kesinleşmiş değil. Türkiye de zirveyi düzenlemeye ilgi duyduğunu belirtmiş olsa da iklim uzmanları başarılı olma ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor.

İstanbul Politikalar Merkezi İklim Çalışmaları Koordinatörü Dr. Ümit Şahin de İklim Haber’e yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Bonn’daki iklim müzakerelerinde sonuçlanacak COP26 adaylığı ile ilgili, “Sanırım Türkiye tarafı da Paris Anlaşması’nı onaylamadığı için 2020’yi alamayacağını biliyor ve bu yüzden çok bastırmıyor” demişti.

Paylaş

Önceki Haberler

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024

RTÜK Açık Radyo’nun Yayın Lisansını İptal Etti

Radyo yönetiminden yapılan açıklamada ise, yasaya karşı direnmek ve yargı yolu dışında karara karşı gelmek…

4 Temmuz 2024

“İklim Değişikliğiyle İlgili Komplo Teorilerinin Türkiye’de Yaygınlaşması Muhtemel”

Komplo teorilerine neden inanırız? Doç. Dr. Onurcan Yılmaz ile birlikte yazdıkları çalışmalarıyla bu soruya yanıt…

3 Temmuz 2024

İklim Değişikliğinin Son 19 Yıldaki Maliyeti 2,8 Trilyon Dolara Ulaştı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, iklim kaosunun çok büyük bir ekonomik maliyeti olduğunu…

3 Temmuz 2024