İngiltere ve COP26’ya ev sahipliği yapmayı planlayan rakip ülke İtalya arasında bu hafta içinde resmi bir ortaklık açıklaması bekleniyor.
HABER: Gülce DEMİRER
Birleşmiş Milletler’in (BM) 2020’de yapılacak olan en önemli iklim değişikliği zirvesi olan COP26’ya hangi ülkenin ev sahipliği yapacağı konusu giderek netleşmeye başladı.
İki ülke arasında müzakere edilen bir ortaklık anlaşması uyarınca, İtalya Kasım 2020‘de yapılacak olan COP26 öncesinde gerçekleşecek olan buluşmalara ev sahipliği yapacak. İngiliz bir diplomat BuzzFeed’e, İtalya’nın İngiltere’nin başkanlığı altında gerçekleşecek olan zirvenin düzenlenmesine de yardımcı olacağını söyledi.
Son detayların çözüme ulaştırılmasının ardından, dün (17 Haziran) başlayan ve on gün sürecek olan Almanya’daki Bonn İklim Değişikliği Konferansı’nda ortak anlaşmaya dair resmi bir açıklama bekleniyor.
İngiltere’nin 2050 yılına kadar net-sıfır karbon emisyon hedefini açıklamasının ardından İngiltere ve İtalya arasındaki anlaşma gündeme gelmişti.
Geçtiğimiz ay, İngiliz hükümetinin İtalya’nın COP26 ev sahipliği teklifini bırakması için lobi yaptığını ve ortaklık teklifi sunduğu ortaya çıkmıştı.
Süreçte yer alan bir başka diplomatik kaynağa göre ise, Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, İtalyan mevkidaşı ile kişisel bir görüşme yaparak anlaşmayı güvenceye aldı. Kaynak, Hunt’ın diplomatik çabalarının iki Dışişleri Bakanı arasında gerçekleşen görüşmeden bir kaç hafta sonra anlaşmanın sonuca varmasını sağladığını söylüyor.
İngiltere, Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmaya hazırlanırken, COP26’ya ev sahipliği yapmanın büyük bir diplomatik kazanım olması, Brexit’in ardından İngiltere’nin Avrupa’nın iklim politikalarında kilit rol oynamak istediğinde kararlı olduğunu gösteriyor.
İngiltere Dışişleri Ofisi bu konuda herhangi bir yorumda bulunmadı.
İngiltere ve İtalya arasında gerçekleşecek olan herhangi bir anlaşmanın, iklim uzmanları ve Avrupa hükümetleri tarafından iyi karşılanması muhtemel.
İtalya’nın Ev Sahipliği Yapacak Olması Endişe Yaratmıştı
İtalya’nın iklim zirvesine ev sahipliği yapacak olması beraberinde endişeleri de getirmişti. İtalya yönetim koalisyonunda partner olan milliyetçi Lega Partisi, çevre konularında üstünkörü bir geçmişe sahip olduğu için İtalyan hükümetinin, önemli diplomatik çabaları ve küresel cepheyi koordine etme kabiliyetine ve kapasitesine sahip olamayacağına dair endişeler bulunuyordu.
Gelecek yılın iklim görüşmesi önümüzdeki 30 yıl adına kararlı, uzun vadeli hedeflerin ve somut eylem planlarının belirlenmesi açısından kritik bir öneme sahip. Zirve, hükümetlerin 2020’de tam olarak yürürlüğe girmesi beklenen Paris Anlaşması uyarınca bulunan taahhütlerini yerine getirmelerini de belirleyecek. ABD Başkanı Donald Trump, müttefiklerden gelen eleştirilere rağmen ülkesini iki yıl önce anlaşmadan çekmişti.
Fransız hükümeti 2050 yılı hedeflerine uyma konusunda AB adına liderlik ediyor. Hollanda ve İspanya’nın da bulunduğu diğer sekiz üye ülke şu ana kadar Paris liderliğindeki öneriyi imzalarken, Almanya Başbakanı Angela Merkel Almanya’nın hedefi destekleme konusunda uygun davranacağını belirtti.
Teklifi imzalamayan İtalya, ülkenin yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını hayata geçirme gibi başarılarının, iklim değişikliğine dair genel tutumunun herhangi bir endişeyi geçersiz kılacağını umuyordu.
Ev Sahibi Henüz Kesinleşmiş Değil
İtalya ile yapılan anlaşma, İngiltere’yi önümüzdeki yılın zirvesinde tercih edilen ev sahibi yapıyor olsa da, karar kesinleşmiş değil. Türkiye de zirveyi düzenlemeye ilgi duyduğunu belirtmiş olsa da iklim uzmanları başarılı olma ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor.
İstanbul Politikalar Merkezi İklim Çalışmaları Koordinatörü Dr. Ümit Şahin de İklim Haber’e yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Bonn’daki iklim müzakerelerinde sonuçlanacak COP26 adaylığı ile ilgili, “Sanırım Türkiye tarafı da Paris Anlaşması’nı onaylamadığı için 2020’yi alamayacağını biliyor ve bu yüzden çok bastırmıyor” demişti.