COP26, 2021 yılına ertelenmiş olsa da hükümetler daha iddialı iklim eylem planlarını yıl sonuna kadar sunmaları konusunda baskı altında.
Koronavirüs salgını devam ederken, uluslararası iklim topluluğu, ülkelerin Paris Anlaşması ile uyumlu olacak şekilde artırılmış iklim planlarını 31 Aralık’a kadar BM’ye sunmaları çağrısında bulundu.
Geçtiğimiz Çarşamba gecesi verilen karara göre Kasım ayında gerçekleşecek COP26 iklim zirvesi 2021 yılına ertelendi. Karar, müzakerecileri ve gözlemcileri memnun etmişe benziyor. Ancak erteleme kararı, emisyon azaltımları ve yeşil enerji dönüşümü gibi konulara daha fazla değinilmesi için fırsat olarak değerlendirilmeli.
BM İklim Değişikliği Uygulama Bölümü Başkanı ve erteleme kararında yer alan Marianne Karlsen, ertelemenin “ulusal katkı beyanı (NDCs) olarak da bilinen güçlendirilmiş iklim planlarına yönelik baskıyı azaltmadığını” söylüyor.
2015 Paris Anlaşması kapsamında ülkeler, 2020’ye kadar NDC’lerini ve uzun vadeli dekarbonizasyon stratejilerini açıklamakla yükümlüler. COP26’nın ertelenmesinden önce ülkelerin, bu görevleri Kasım ayından önce yapmaları gerekiyordu. Zirvenin ertelenmesi ülkelere geliştirilmiş planlarını sunmaları için birkaç ay daha fırsat tanıyor.
Karlsen, “Erteleme, hareketin duracağı anlamına gelmez. 2020 iklim eylemi için önemini koruyor, sadece yeni çalışma yolları bulmamız gerekiyor” dedi.
İngiltere devralana kadar başkanlığına devam edecek COP25 Başkanı ve Şili Çevre Bakanı Carolina Schmidt, özellikle NDC’lerin sunulmasını kapsayan iklim eylemlerine yönelik kararlılığın devam ettiğini belirtti. Ancak İngiltere’nin planlandığı şekliyle başkanlığı Kasım ayında devralıp almayacağı kesin değil.
Şu ana kadar sadece dört ülke, Marshall Adaları, Surinam, Norveç ve Moldova, güçlendirilmiş NDC’lerini sundu.
Japonya ise halihazırdaki 2030 hedefini yeniden onayladı ancak Paris Anlaşması’nın mimarları tarafından yetersiz bulundu. BM İklim Değişikliği Başkanı Patricia Espinosa ve İngiltere COP26 Başkanlığı Tokyo’ya eylemlerini artırmaları çağrısında bulundu. İsviçre ise var olan NDC’leri yeniden onayladı.
İklim etkilerinden en çok etkilenen birçok gelişmekte olan ülkenin, dünyanın en büyük emisyon üreticilerinin taahhütlerini yerine getirmelerine ve daha fazla emisyon azaltımına ihtiyacı var. Geçtiğimiz yıl, kaydedilen en sıcak ikinci yıldı ve iklim krizinin etkileri daha da arttı.
47 az gelişmiş ülke grubunun başkanı Sonam Wangdi “İklim krizi, pandemi sona erdikten sonra da insanları ve geçim kaynaklarını tehdit etmeye devam edecek. Dünya bir krizle mücadele ederken diğer krizin kötüleşmesine göz yummamalı. Bütün ülkelerin payına düşeni yapması ve daha iddialı NDC’lerini yıl sonuna kadar sunmaları gerekiyor” dedi. Wangdi ayrıca, zengin ülkelere, yoksul ülkelere iklim krizinin etkileriyle mücadele etmesi ve emisyon azaltımlarını gerçekleştirmesi için her yıl 100 milyar dolar bağış yapma taahhüdünü de hatırlattı.
ABD Başkanı Donald Trump’ı zorlayan, Demokrat Parti adayları Bernie Sanders ve Joe Biden, ABD’nin 4 Kasım’da çekileceği Paris Anlaşması’na, derhal katılacaklarını söyledi.
AB Komisyonu, bloğun 2030 hedeflerini Eylül’e kadar sunacağını söyledi. AB Komisyonu İklim Başkanı Frans Timmermans ise Komisyon olarak COP26’nın yeterince iddialı olması için yerel ve uluslararası çalışmalarını yavaşlatmayacaklarını ifade ederken, birliğin 2030 ve 2050 hedeflerine de değinerek “Dünya genelindeki ortaklarımızla planlarımızı paylaşmak, onları da aynı iddialı kararlar almaya cesaretlendirmek ve küresel iklim gündeminde bulunan sürdürülebilir finans ve iklim değişikliği etkilerine uyum ve direnç sağlama gibi diğer konularda beraber çalışmak için mümkün olan bütün kanallar yoluyla yoğun çalışmalarımıza devam edeceğiz” demişti.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…