196 ülkeden binlerce katılımcıya ev sahipliği yapacak BM iklim zirvesi, Kasım 2020’den 2021’in ilk aylarına ertelenmişti. Ancak seyahat kısıtlamaları sebebiyle yeterince katılımcıya erişilemeyeceği düşünüldüğünden, zirvenin Kasım 2021’e ertelenmesi öneriliyor.
Haber: Louise Boyle
Çeviri: Çisil Sevinç
COP26’nın koronavirüs salgınının yarattığı etkiler sebebiyle ikinci defa ertelenmesi bekleniyor.
Kasım 2020’de Glasgow’da gerçekleşmesi planlanan zirve, bir takım tereddütlerle 2021 yılının ilk aylarına ertelenmişti. Ancak Birleşik Krallık zirveyi 1 – 12 Kasım 2021 tarihlerine kadar ertelemeyi teklif edecek. Zirve bu şekilde tam bir yıl ertelenmiş olacak.
COP bürosu konu hakkındaki nihai karara 28 Mayıs’ta ulaşacak.
Britanya hükümeti var olan seyahat kısıtlamalarının 196 ülkeden binlerce katılımcıya ev sahipliği yapacak konferansı engelleyebileceğine inanıyor.
Sanal bir toplantı düzenlenmesi fikri öneriler arasında bulunsa da, böyle bir durumda aktivistlerin daha acil eylemler alınması konusunda yeterince etkileyici olamayacağı düşünülüyor.
BM zirvesi, seragazı emisyonlarının azaltılması için bir çerçeve sunan ve küresel ısınmayı 1.5 derecede sınırlandırma hedefi bulunan 2015 Paris Anlaşması ile birlikte getirilecek çözümleri merkezine alıyor.
Bilim insanları, küresel ısınmanın 2 derecenin üzerine çıktığı takdirde iklim değişikliğinin felaket seviyelerdeki etkileri konusunda uyarılarda bulunuyor.
Paris Anlaşması’nı neredeyse bütün ülkeler imzaladı ve onayladı ancak yalnızca az sayıdaki katılımcı hedeflerine doğru başarılı şekilde ilerliyor. COP26’da detaylı planlar sunulacak ve bu hedeflere ulaşılması için atılması gereken adımlar belirlenecekti.
BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), 2018 yılında iklim değişikliğinin en kötü etkilerinin sınırlandırılması için yalnızca 12 sene kaldığı konusunda uyarmıştı. Bu etkiler arasında taşkınlar, kuraklık, sert hava koşulları ve aşırı sıcaklık risklerinin artması bulunuyor.
COP26 Başkanı ve Birleşik Krallık İşletme ve Enerji Sekreteri Alok Sharma, ilk ertelemeyi duyururken “Dünya şu anda daha önce görülmemiş bir küresel mücadele içerisinde ve ülkeler COVID-19 ile savaşmaya ve hayat kurtarmaya odaklanmış durumda. Bu yüzden COP26’yı ertelemeye karar verdik. İklim kriziyle mücadele etmek için gerekli adımların atılması adına ortaklarımızla dinlenmeden çalışmaya devam edeceğiz. Konferans için yeni bir tarih belirlenmesini sabırsızlıkla bekliyorum” ifadelerini kullanmıştı.
Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…