;
Politika

COP26 Sponsoru National Grid, İngiltere’ye Metan “Püskürtüyor”

COP26 iklim müzakerelerinin sponsoru olan National Grid’in, İngiltere’deki operasyon sitelerinde metan gazı sızıntısı olduğu tespit edildi.

Temiz Hava Görev Gücü’nden James Turitto, kızılötesi kamera yoluyla, COP26’nın birincil enerji sponsorlarından National Grid tarafından işletilen birkaç gaz altyapısında metan sızıntısı gerçekleştiğini tespit etti.

Turitto, ısıyı toplayan kızılötesi kamera ve üzerinde metan sensörü bulunan kiralık bir karavanda İngiltere’yi dolaşıyor. Kampanyacılar, Avrupa ve Kuzey Amerika’daki petrol ve gaz tesislerinden kaynaklanan metan emisyonlarını ortaya çıkarmak için benzer yöntemler kullanıyorlar.

Climate Home News, National Grid’in Grain adasındaki LNG depolama ve yeniden gazlaştırma tesislerine yaptığı gezide Turitto’ya eşlik etti. Kamera bu noktalarda belirli bir metan sızıntısı tespit etmese de metan monitörü tesisin rüzgar yönündeki bir noktasında ani bir artış kaydetti.

National Grid güvenlik görevlileri, minibüsü kısa süreliğine ve farkında olmadan özel bir yola sapmasının ardından kenara çekti. Turitto yaptıklarını ve bulduklarını açıkladıktan sonra görevliler, metanın muhtemelen tesisin bulunduğu bataklıktan geldiğini öne sürdüler.

Bataklıklar gibi sulak alanlar metan kaynağıdır. Bilgilerinden etkilendiğini söyleyen Turitto, metan artışının küçük bir alanda yoğunlaştığını ve bataklığın kaynak olma olasılığının düşük olduğunu savunuyor.

Turitto’nun kamerası, turunun diğer duraklarında metan sızıntısına dair daha güçlü kanıtlar da yakaladı.

Turitto, National Grid’in İngiltere genelinde faaliyet gösterdiği 25 kompresör istasyonundan altısını ziyaret etti. Bunlar, ülke genelindeki boru hatlarından geçen gaz akışının basıncını korumakla görevli alanlar.

Turitto, bu kompresör istasyonlarının patlamayı önlemek için acil bir durumda tahliye boruları dışında gaz yaymamaları gerektiğini söyledi.

Ancak kamerası, “Avrupa’da tanık olduğum en büyük emisyon olaylarından bazıları” olarak tanımladığı iki site de dahil olmak üzere altısından beşinde sızıntı tespit etti.

İngiltere, AB ve ABD ile birlikte metan emisyonlarını 2030 itibarıyla %30 oranında azaltma taahhüdünü imzalarken diğer ülkeleri COP26’ya katılmaya teşvik etmeye hazırlanıyor.

Turitto, “Sahada gördüğüm şey, İngiltere hükümetinin gerçekten harekete geçmesi gerektiği” dedi.

İngiltere genelinde gaz ve elektrik iletim ağlarını işleten National Grid, 2050 net sıfır emisyon hedefine sahip. COP26’nın “ana ortağı” olarak, temiz elektriği, elektrikli araçları ve düşük karbonlu ısıtmayı kolaylaştırmadaki rolünü sergileyecek.

Temiz Hava Görev Gücü’nün bulguları sunulduğunda ise, National Grid sözcüsü sızıntıları bakım çalışmasına bağladı.

National Grid, bakım yapıldıktan sonra gazla basınçlandırılması ve türbinin çalıştırılması gereken ünitelerin test edilmesi gerektiğini ve bunun, Chelmsford ve Cambridge’den gelen emisyonları açıkladığını iddia ediyor.

Ancak bu emisyon tahliyesinin ne kadar sürdüğü sorulduğunda, bir sözcü, normalde 5 ila 10 dakika sürdüğünü söyledi. Ancak Turitto bu emisyonlara Chelmsford kompresör istasyonunda üç ayrı günde – 10, 15 ve 21 Ekim – tanık olduğunu ve her seferinde 10 dakikadan fazla sürdüğünü belirtiyor.

Temiz Hava Görev Gücü’nden Jonathan Banks ise “Bu sitelerin birçoğunu tekrar tekrar ziyaret ettiğimiz için, tüm görüntülerin 5-10 dakikalık bakım aralıkları sırasında çekilmiş olması pek olası görünmüyor. Ancak gördüğümüz şey bakım olsa bile, bu durumlarda hemen hemen her zaman açığa çıkan gazı yakalamanın veya yok etmenin bir yolu olur” dedi.