İspanya’nın en büyük elektrik üreticisi ve yılda 60 milyon ton karbon salımına neden olan Endesa aynı zamanda Pazartesi günü Madrid’de başlayan COP25’in de sponsoru.
El Periodico’nun raporuna göre Endesa, konferansın önde gelen sponsorlarından (diamond sponsor) biri olmak için 2.2 milyon dolar ödedi, karşılığında da konferansın paydaşlar bölümünde bir sergi alanı kurdu.
Şirket ayrıca bazı İspanyol gazetelerinin ön sayfasına konferans katılımcısı olduklarına dair reklam da verdi. AFP’nin bilim ve çevre sorumlusu Patrick Galey, “İklim müzakerelerine fosil yakıt şirketinin sponsor olması çok açık bir çıkar çatışmasını gösteriyor” dedi.
Bütün ülkeler iklim krizine karşı eyleme geçmeli ancak bilim insanları G20 ülkelerinin öncü olma gerektiğini belirtiyor çünkü G20 ülkeleri küresel seragazı emisyonlarının %78’inden sorumlu. G20 ülkeleri, dünyanın en zengin ilk 20 ekonomisini temsil ediyor. İspanya teknik olarak G20 üyesi olmasa da Avrupa’da en çok emisyondan sorumlu 14. ülke. 1990 ve 2017 yılları arasında AB karbon emisyonlarını %23.5 azaltırken İspanya %17.9 artırdı.
“Şaşırtıcı Değil”
350org’un iklimden sorumlu iletişim müdürü Hoda Baraka Earther’a verdiği röportajında “Zengin ve sanayileşmiş ülkeler yeni iklim finansmanı sağlama konusundaki taahhütlerinde isteklilerken iklim krizinin en büyük suçluları olan şirketlerin BM iklim müzakerelerine sponsorluk yapması ve söz hakkı sahibi olmak istemesi şaşırtıcı değil” dedi. Endesa ise iklim krizinin yarattığı tehlikelere çözüm olma konusunda kararlı olduklarını söylüyor. Şirket, karbon ayakizine dair hazırladığı raporda enerji şirketlerinin iklim krizi karşısındaki rolünün kritik olduğunu kabul ediyor.
Corporate Accountability medya direktörü Jesse Bragg ise bunu yeşil badana olarak yorumluyor ve Endesa gibi bir şirketin COP25 gibi bir alanda bu kadar para harcamasını şaşırtıcı bulmadığını belirtiyor. Bragg, “Endesa İspanya’nın en büyük enerji şirketi ve Endesa’nın hisselerinin büyük bir kısmına sahip Enel korkunç bir karbon ayakizine sahip. 2018 yılında 11 milyon tondan fazla kömür, 2.1 ton petrol ve 1.3 milyar m3 doğalgaz yaktılar” dedi.
Endesa COP25’e sponsor olan tek enerji şirketi de değil. Iberdrola da konferansa 2.2 milyar dolarlık bir destek sundu. Şirket, pazartesi günü konferansta kömür enerji santrallarından çekileceği ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapacağı duyurusunda bulundu. Ancak Bragg hâlâ, şirketin iklim eylemi planı yapmaya uygun olmadığını düşünüyor.
Fosil yakıt şirketlerinin uluslararası iklim müzakerelerinde bulunması pek de yeni değil. Geçen sene gazeteci Kate Aronoff, dünyanın en büyük seragazı üreticilerinden Shell’in Paris Anlaşması üzerinde etkisi olduğunu ortaya koymuştu. Shell doğrudan emisyon azaltımları yerine, kirleticilerin emisyonlarını frenlemesini sağlayacak bir yol sunan karbon kredilerinden sorumluydu.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…