Politika

COP25: Şehirler İklim Kriziyle Mücadelede Öne Çıkıyor

Şehirlerin dekarbonizasyondaki rolü ve iklim krizinin insan sağlığına etkileri COP25’in ikinci gününde tartışılan ana konulardan oldu.

Doğal kaynak tüketiminin %75’inden, enerji kullanımının %60-75’inden ve seragazı salımının %70’inden sorumlu olan şehirler, iklim krizinin etkilerinin azaltılmasında önemli bir rolleri olduğunu vurguladı.

Medellín Belediye Başkanı Federico Gutiérrez, küresel iklim eylemi hedefine ulaşmak için işe yerel seviyeden başlamanın gerekli olduğunu söyledi: “Siyasi, dini birçok farklılığımız olabilir, ancak ortak bir yönümüz var: Soluduğumuz hava.”

Sevilla Belediye Başkanı Juan Espadas ise, yerel yönetimlerin “Halkı iklim değişikliği gibi ortak bir mücadelede birleştirme” şanslarının olduğunu hatırlattı.

DSÖ: Çevresel Riskler 12 Milyon Kişinin Hayatına Mal Oluyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), “Sağlık ve İklim Değişikliği” adlı küresel çalışmayı sundu. Kurum, Paris Anlaşması’nda öngörülen önlemlerin uygulanması durumunda, her yıl 1 milyondan fazla can kaybının önlenebileceğini tahmin ediyor.

DSÖ, iklim değişikliğine bağlı çevresel risklerin yılda 12 milyondan fazla ölüme neden olduğunu hesaplıyor.

Örgüt ayrıca, ülkelerin çoğunda iklim değişikliğinin sağlık risklerini ele almak için fon bulunmadığına dikkat çekiyor. İçme suyuna erişimdeki zorluklar veya hastalıktaki artış DSÖ’nün işaret ettiği çoklu etkilerden yalnızca ikisi.

Madrid Belediye Başkanına “Amazon” Eleştirisi

Amerikan Yerlileri Hareketi temsilcisi Mario Agreda, Madrid Belediye Başkanı José Luis Martínez-Almeida’nın, Amazon Yağmur Ormanları’ndan önce Paris’teki Notre Dame Katedrali’ni kurtarmayı tercih edeceğine açıklamasını eleştirdi.

Agreda, çocukların ve gençlerin gelecekte nefes alması gerektiğini belirttikten sonra “Amazon bir kiliseden daha önemlidir. Size bunu içtenlikle söylüyorum” dedi.

Agreda bu sözleri, Martínez-Almeida’nın Madrid’in yerel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamaya istinaden söyledi.

Televizyon programı geçtiğimiz Eylül ayında yayımlanmıştı ve belediye başkanı öğrencilerin gündeme dair sorularını cevaplıyordu.

Bir öğrenci, belediye başkanına, para bağışlayacak olsa Notre Dame kilisesi restorasyonunu mu, Amazonlar’ı mı tercih edeceğini sordu. Başkan ise Paris’te bulunan kiliseyi tercih edeceğini çünkü kilisenin Avrupa’nın sembolü olduğunu ve Avrupa’da yaşadıklarını ifade etti.

Önceki Haberler

BM İklim Diyaloğu Bütçe Yetersizliği Nedeniyle Tehlikede

BM’nin iklim değişikliği organı, uluslararası iklim diyaloğunu sekteye uğratabilecek seviyede bütçe yetersizliğiyle karşı karşıya. Reuters'in…

25 Ekim 2024

Emisyonlar Artmaya Devam Ederken BM Uyardı: Katastrofik Bir Isınmaya Doğru Gidiyoruz

BM’nin Emisyon Açığı Raporu’na göre, küresel seragazı emisyonları 2023 yılında 57,1 GtCO2e ile yeni bir…

25 Ekim 2024

İklim STK’ları Enerji Dönüşümü Planını Değerlendirdi: “Fosil Yakıtlardan Çıkmak Şart”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “Enerji Dönüşümü Yenilenebilir Enerji 2035” yol haritasını değerlendiren iklim ve…

24 Ekim 2024

Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği: ekoIQ’nun 114. Sayısı Yayında

ekoIQ’nun 114. sayısında küreselleşen dünyanın sağlık sistemlerinden yola çıkarak “Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği”ni mercek…

24 Ekim 2024

İklim Finansmanına Avrupa Engeli

Avrupa Merkez Bankası, Afrika ve Latin Amerika için iklim finansmanını artırma planına engel koydu. Afrika…

24 Ekim 2024

Türkiye COP29’daki Liderler Zirvesinde Konuşma Yapacak 106 Ülke Arasında

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 100’den fazla ülke COP29’daki Liderler Zirvesinde konuşma yapmak için başvuruda bulundu.…

23 Ekim 2024